ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 

 

   

Πως κερδίσαμε όλοι μαζί την Ελληνομάθεια

 των Παιδιών μας στην Αυστραλία !

            

  ΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΑ  ΣΤΟ  ΕΘΝΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ     ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΗΣ  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ !

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών που επιβεβαίωσε  η ACARA και το ρεπορτάζ του Κώστα Νικολόπουλου στη πρώτη σελίδα του Νέου Κόσμουτη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου,2011 με τίτλοΤα Ελληνικά κιΕπίσημα ,ενημερώθηκε τελικά η ομογένεια που αγωνιούσε ! 

ΗΕπιτροπή Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών γνωστή

ως ACARA ανακοίνωσε  στα ΜΜΕ, ότι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Αυστραλίας θα είναι μία από τις 11 γλώσσες, που θα διδάσκονται στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια της χώρας ,στο πλαίσιο του Νέου Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Αυστραλίας. 

Οπως εξηγεί στη συνέχεια ο Κώστας Νικολόπουλος στο ρεπορτάζ του, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε και Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας: Οι γλώσσες που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία είναι : H κινεζική,ιταλική,Γλώσσες Ιθαγενών Αυστραλίας,Γαλλική,Γερμανική,Ινδονησιακή,Ιαπωνική ,Κορεάτικη ,Ισπανική , Αραβική,Νεοελληνική και Βιετναμέζικη . 

Επίσης μας αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις φάσεις της ενσωμάτευσης των γλωσσών με την μεγαλύτερη ζήτηση,και μας πληροφορεί  ότι : Στη Τρίτη φάσει θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών , η Αραβική,  η Νεοελληνική και η Βιετναμέζικη .  

Ο Κώστας Νικολόπουλος αναφέρει επίσης, ότι :     Το σύνολο των προτάσεων της ACARA-δηλαδή της Κρατικής Επιτροπής του Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών  στην Αυστραλία,  δεν είναι αδιαπραγμάτευτο και μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από τις ενδιαφερόμενες μεταναστευτικές κοινότητες, γιά να γίνουν αλλαγές,τροποποιήσεις,προσθήκες,ή αφαιρέσεις και αφού συζητηθούν, η Επιτροπή της  ACARA θα τις διαμορφώσει και ανακοινώσει τελικά. 

Επίσης αναφέρει στο ρεπορτάζ του,  ότι : Η εκμάθηση των γλωσσών αυτών θα είναι υποχρεωτική μέχρι το ένατο έτος ( Year 9 ) της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με κυμαινόμενο χρόνο διδασκαλίας κάθε γλώσσας σε κάθε επίπεδο εκμάθησης(Δημοτικό,Γυμνάσιο, Λύκειο ) και διαφορετικούς μαθησιακούς στόχους,ανάλογα με τη γλώσσα που θα σπουδάζει ο κάθε μαθητής, ή μαθήτρια .  

Ο Κώστας Νικολόπουλος ως Γεν.Γραμματέας του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας καλώς εφρόντισε και πληροφορήθηκε τις αλλαγές που θα γινόντουσαν από την Επιτροπή Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών ( ACARA ) και  όχι μόνο κτύπησε συναγερμό εγκαίρως στην δική μας παροικία γιά την   ελληνομάθεια των τωρινών παιδιών μας και  εγγονιών μας, αλλά και των μελλοντικών γενεών των δικών μας και των ενδιαφερομένων μεταναστευτικών κοινοτήτων.  

Το δε ρεπορτάζ του Κώστα Νικολόπουλου , το οποίον όπως θα αναφέρω και πιό κάτω έχει, όχι μόνο και τις απόψεις τις δικές του, αλλά  και του Καθηγ.Τάσου Τάμη ,διότι και αυτός είναι Εισηγητής του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας, αλλά και τις απόψεις της Βουλευτού Μαρίας Βαμβακινού και του επίσης βουλευτού Στίβ Γεωργανά,και έχει επίσης στο ρεπορτάζ του, τον κυμαινόμενο χρόνο διδασκαλίας κάθε γλώσσας, σε κάθε επίπεδο εκμάθησης(Δημοτικό,Γυμνάσιο,Λύκειο) και διάφορους μαθησιακούς στόχους , ανάλογα με την γλώσσα που θα σπουδάζει κάθε μαθητής και μαθήτρια.  

Γιαυτό θα είναι καλό οι ενδιαφερόμενοι γιά το μείζον αυτό θέμα της ελληνομάθειας, εάν δεν το έχουν διαβάσει το άρθρο του Κώστα Νικολόπουλο στο Νέο Κόσμο,να του ζητήσουν να τους το δώσει να το διαβάσουν ,γιά  να ενημερωθούν, και εάν θέλουν να προτείνουν αλλαγές, στο πρόγραμμα των ωρών  διδασκαλίας των νέων ελληνικών και άλλων θεμάτων,  ώστε να συζητηθούν οι απόψεις τους και οι προτάσεις τους κατά την διαμόρφωση της τελικής μορφής του προγράμματος διδασκαλίας της γλώσσας μας .                                            

 

Καθηγ. Τάσος Τάμης : ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ ..

 

Οπως λέει στο ρεπορτάζ του Κώστα Νικολόπουλου ο Καθηγ. Αναστάσιος Τάμης, την ένταξη των Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας την θεωρεί Κεκτημένο Δικαίωμα , που το αποκτήσαμε το 1986, όταν διαμορφώθηκε η Αυστραλιανή Εθνική Πολιτική γιά τις γλώσσες και η Ελληνική γλώσσα αποτελούσε μιά από τις εννιά προστατευόμενες τότε γλώσσες εκτός της αγγλικής και τώρα ουσιαστικά θα έχουμε και πάλι τις ίδιες γλώσσες με αναθεωρημένο όμως το σκεπτικό τους, και τα κριτήρια τους ένταξης. 

Γιά παράδειγμα λέει: Μέχρι τώρα η Ιταλική,η Ελληνική κιη Αραβική θεωρούντο γλώσσες κοινοτικές, ενώ τώρα η Αραβική θεωρήθηκε από την ACARA  γλώσσα οικονομικής σημασίας,η Ιταλική γλώσσα ευρείας μάθησηςκιη Ελληνική κύρια οικόλεκτος και γλώσσα πολιτισμού language of heritageecology  και παγκόσμιας σπουδαιότητας , γλώσσα ευρείας μάθησης και γιά την Αυστραλία γλώσσα που στηρίζεται από τη βάση των χρηστών της .  

Ο Καθηγ.Τάσος Τάμης τονίζει συνοπτικά στη συνέχεια, ότι τα  Ελληνικά περισσότερο από τα Ιταλικά είναι γλώσσα που εκμαθαίνεται ως πρώτη (μητρική),αλλά και ως   δεύτερη γλώσσα και ως ξένη γλώσσα είναι δημοφιλής  ως οικόλεκτος, αλλά και ως δεύτερη γλώσσα είναι γλώσσα πολιτισμού κιεπομένως γλώσσα διατηρητέα(language of heritageecology) λέει, και επισημαίνει , ποιά είναι καταυτόν τα μειονεκτήματα   των  προτάσεων της ACARA , εκ των οποίων τα βασικότερα μας λέει είναι τα εξής : 

1ον)Οι 400 ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία και οι άλλες 320 ώρες μέχρι το 10ο  έτος, αποτελούν ουσιαστικά  το  1/3 του  ιδανικού αριθμού ωρών διδασκαλίας ετησίως και επομένως πρέπει να αυξηθούν.. 

2ον) Μας λέει επίσης ότι: Σύμφωνα με τις παραγράφους 63,64,65,66,του κειμένου της ACARA , οι σπουδαστές της Ελληνικής,όπως και κάθε άλλης γλώσσας εντεταγμένης στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας, θα πρέπει να αποκτήσουν στο διάστημα της φοίτησής τους επάρκεια στη γραμματική,κειμενολογικές και λειτουργικές γνώσεις της Ελληνικής και κοινωνιογλωσσικό χειρισμό της γλώσσας,δεξιότητες επικοινωνιακές σε θέματα που σχετίζονται με το προφορικό λόγο τους και το γραμματισμό τους(literacy). 

3ον ) Η επάρκεια αυτή δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί και να αποδώσει μέσα στον  συγκεκριμένο αριθμό των ωρών διδασκαλίας που προτείνει η ACARA , όταν στην περίπτωση των σπουδαστών της Ελληνικής Γλώσσας ήδη διάγουμε στα σχολεία την τρίτη και τέταρτη γενιά !. 

4ον) H ACARA  προτείνει δικαιολογημένα και σωστά ,μας λέει ο Καθηγ.Τάσος Τάμης:Οτι γιά τις γλώσσες που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας,θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις άνετης και επαρκούς δεξαμενής από την οποία να αντλούνται δάσκαλοι και καθηγητές της Ελληνικής Γλώσσας με δεξιότητες, ταλέντο και επαρκείς γνώσεις της Ελληνικής Γλώσσας και φοβούμαι ότι επί του παρόντος,τις προϋποθέσεις αυτές δεν τις έχουμε,διότι δεν φροντίσαμε να ενισχύσουμε τα Τμήματα Νεοελληνικών στα Πανεπιστήμια,ούτε και τις ειδικές Σχολές Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμιά μας .

Μας προσθέτει δε συμπερασματικά  ότι: Τα χρόνια που θα έρθουν θα πρέπει να δοθεί ειδική έμφαση και προτεραιότητα στην ειδίκευση διδακτικού προσωπικού,με την ίδια θέρμη,που η Ομογένεια Αυστραλίας αγωνίστηκε, γιά να ενταχθούν τα Ελληνικά στο Εθνικό  Πρόγραμμα Διδασκαλίας (!)..(σ/σ Γιαυτή τη μελοντική θέρμη αμφιβάλλω!.. 

5ον) Επίσης μας αναφέρει ο Καθηγ. Τάσος Τάμης ,ότι : Το κείμενο της ACARA ζητά να υπάρχουν κατάλληλα και επαρκή μέσα διδασκαλίας και μάθησης,όχι μόνον εντύπου αλλά και ηλεκτρονικού διδακτικού υλικού, και γιαυτό θα χρειαστεί να στηριχθεί στο Πρόγραμμα Παιδείας Ομογενών, που διευθύνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης , και το οποίον έχει,ή θαναπροσαρμόζει το υλικό διδασκαλίας και μάθησης στα  νέα  δεδομένα

και τις νέες απαιτήσεις...

     

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

          Ικανοποίηση γιά τα Ελληνικά στα Αυστραλιανά σχολεία:

Το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο σε Ανακοίνωση Τύπου με ημερομηνία        3 Φεβρουαρίου,2011 που την  υπογράφει ως National Co-ordinator ο γνωστός και δραστήριος συμπάροικος στα κοινά  Μελβουρνιώτης Πέτρος Ιασωνίδης, εκφράζει την ικανοποίηση του γιά την τελική ένταξη της Ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίαςτης Αυστραλίας και συγχαίρει όλουςπου αγωνίστηκαν γιά το σκοπό αυτό.  

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους Ομοσπονδιακούς Γερουσιαστές : κ. κ.Νίκο Ξενοφώντα, Στηβ Γεωργανά, Μαρία Βαμβακινού και Σοφία Μιραμπέλλα ,καθώς κιόλους τους πολιτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συμβουλίου και ένωσαν τις προσπάθειές τους, ώστε να έχει θετική έκβαση η ομογενειακή αυτή προσπάθεια  κι ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει ως Συμβούλιο και προς τις ελληνικές διπλωματικές μας αρχές και στον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δρ.Χάρη Λαδόπουλο,γιά την αμέριστη συμπαράστασή τους να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια όλων μας,γιά την ελληνομάθεια των μελλοντικών μας γενεών στην Αυστραλία.   

Επίσης ευχαριστεί θερμά τον ελληνόφωνο τύπο,τα μέσα ευρείας ενημέρωσης,τους ομογενειακούς οργανισμούς και τους εκπαιδευτικούς,που αγωνίστηκαν όπως ήτο φυσικόν  και αυτοί γιά την ελληνομάθεια και όλοι μαζί τελικά το επιτύχαμε αναφέρει.  

Στη συνέχεια αναφέρει ο Πήτερ Ιασωνίδης ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου τα ίδια μειονεκτήματα του Μνημονίου της ΑΚΑΡΑ-που ανέφερε ο Καθηγ.Τάσος Τάμης- και δηλώνει ότι:Το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο,δεν είναι  ικανοποιημένο  με την ένταξη της Ελληνικής Γλώσσας στο τρίτο στάδιο γλωσσών και μεθοδεύει ειδική μελέτη που θα απαντά στο κείμενο της ΑΚΑΡΑ και θα ζητά να αναθεωρηθεί η θέση αυτή . 

                     

                 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΣΑΕ  ΩΚΕΑΝΙΑΣ

Διότι  μπήκαν τα Νέα Ελληνικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών

Με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ το ΣΑΕ Ωκεανίας, εκφράζει την ικανοποίησή του,διότι όπως λέει συνοπτικά :  Οι  συστηματικές και πολύπλευρες ενέργειες του Ελληνισμού

της Αυστραλίας,γιά να συμπεριληφθούν τα Νέα Ελληνικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών γιά ολόκληρη την Αυστραλία εστέφθηκε με επιτυχία και τα Νέα Ελληνικά θα είναι μία από τις ένδεκα επίσημες γλώσσες του νέου προγράμματος !.  

Στη συνέχεια αναφέρει επίσης συνοπτικά ,ότι : Η επιτυχία οφείλεται  και χάριν της δυναμικής παρουσίας όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία με θαυμαστή και ομόψυχη δράση κατόρθωσαν να αναδείξουν την ευρύτερη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας γιά την κοινωνική ευστάθεια,ευημερία και ανάπτυξη της σύγχρονης αυστραλιανής κοινωνίας, και συγχαίρει και τη πρωτοβουλία του τύπου (σ/σ του Νέου Κόσμουστο θέμα αυτό) που συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές υπέρ της ελληνομάθειας κι απέδειξε έμπρακτα σε όλους τους εμπλεκόμενους,ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της αυστραλιανής πραγματικότητας και θα παραμείνει τέτοιο γιά πολλά χρόνια στο μέλλον ! (σ/σ Την ανακοίνωση του ΣΑΕ Ωκεανίας υπογράφει ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος )  

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΕΜΙΕΡ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΤΕΝΤ ΜΠΑΙΛΙΟΥ ΚΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΠΟ $120 ΣΕ $190 ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ $ 20.000 ΚΑΙ ΓΙΑ  ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ $50.000 !  

Μέ τίτλο Γενναιόδωρες παροχές στους μετανάστες απτη Κυβέρνηση Μπάιλιου

ο Κώστας Νικολόπουλος στο ρεπορτάζ του στο Νέο Κόσμο της  Πέμπτης 24/2/2011 κάνει γνωστό στην Ομογένεια, όχι μόνο της Βικτωρίας αλλά και όλης της Αυστραλίας,αφού κυκλοφορεί τώρα οΝ.Κ.σόλες τις πολιτείες,ότι σύμφωνα

με δηλώσεις του Πρέμιερ της Βικτώριας Μπάιλιου η κυβέρνησή του υποστηρίζει

τον πολυπολιτισμό και δεσμεύεται να διατηρήσει την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της Βικτώριας,μαυτές τις αυξήσεις και χορηγίες που υπόσχεται.

Επίσης θα διαθέση ένα εκατομμύριο δολάρια την επόμενη τετρατία γιά την αδελφοποίηση Σχολείων κιανταλλαγή προγραμμάτων διδασκαλίας γλωσσών.

 

Αξίζουν ένα μεγάλο EΥΓΕ όλοι αυτοί,που έσωσαν την ελληνομάθειά μας.

ΑΛΦΡΕΔΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ,ΟΑΜ

                  ( Μελβούρνη )

  

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info