ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

         

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 

 

  

 


ΜΑΚΗΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

 

Ο Μάκης Κασαπίδης γεννήθηκε στην Ποντοκερασιά, ένα ορεινό χωριό του Νομού Κιλκίς. Αφού ολοκλήρωσε την εγκύκλια μόρφωσή του στη μικρή πόλη του Κιλκίς, συνέχισε τις σπουδές του, ως υπότροφος, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σπουδάζοντας κλασική φιλολογία. Μετά τη λήψη του πτυχίου του υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία ως έφεδρος αξιωματικός διοικητικών καθηκόντων. Δίδαξε για δύο χρόνια στη Σχολή Κωνσταντινίδη, που ήταν ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης.

Το 1969, αναζητώντας ευρύτερους ορίζοντες, εγκαταλείπει την Ελλάδα και εγκαθίσταται στη Μελβούρνη. Το 1975, και ύστερα από ειδικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του La Trobe, που είναι ένα από τα πέντε πανεπιστήμια της Μελβούρνης, αποκτά το Diploma of Education και στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας της Πολιτείας της Victoria τον διορίζει στη Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγητή της νεοελληνικής γλώσσας. Η δεκαεξάχρονη και πλέον υπηρεσία του στον κρατικό εκπαιδευτικό φορέα βοηθάει αισθητά στην αναβάθμιση της ελληνομάθειας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της εν λόγω Πολιτείας.

Με τη λήξη του σχολικού έτους 1990 παραιτείται από το Πολιτειακό Υπουργείο Παιδείας της Victoria για να αναλάβει, από την επόμενη χρονιά, εκπαιδευτικά καθήκοντα στο Ελληνικό Κολλέγιο της Μελβούρνης, ο Άγιος Ιωάννης, όπου και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 1996.

Ο Μάκης Κασαπίδης όμως δεν περιόρισε τη δράση του αποκλειστικά και μόνο μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά δραστηριοποιήθηκε και μέσα στον ευρύτερο παροικιακό. Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία το σφυγμό της ελληνικής παροικίας, όπως τουλάχιστο διαφαίνεται μέσα από τα διάφορα δημοσιεύματα και διαλέξεις του πάνω σε εκπαιδευτικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα.

Είναι τακτικός συνεργάτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Μελβούρνης τα ΝΕΑ, στην οποία διατηρεί εδώ και χρόνια στήλη, από την οποία παρουσιάζει θέματα που έχουν σχέση με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Από τον Απρίλη του 1999 είναι Συντονιστής του Ινστιτούτου Ποντιακών και Μικρασιατικών Μελετών (Ι.ΠΟ.Μ.ΜΕ.), που με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε ως ένα από τα τμήματα του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe, όπου ευδόκιμα προσφέρει έκτοτε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο πανεπιστημιακό αυτό Ίδρυμα.

 

 

 
         
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info