ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 

Η Ελλάδα στα Πύθια 2008 τίμησε πνευματικούς ανθρώπους που υπηρετούν τις αξίες  του Ελληνισμού-Ανθρωπισμού

 Από τις 6 έως τις 12 του Ιουλίου 2008 έλαβε χώρα στους Δελφούς, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της διεύθυνσης του Εργαστηρίου Βιοφυσικό Περιβάλλον:  Νευροεπιστήμες και Μάθηση και την ευγενή χορηγία του Δήμου Δελφών, μια ετήσια δραστηριότητα (Πύθια 2008) με σκοπό να τιμήσει πνευματικούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τις πράξεις τους υπηρετούν τις Αξίες του Ελληνισμού Ανθρωπισμού. Επίσης, είχε ζητηθεί από τους προκριθέντες προς βράβευση, αλλά και από άλλους τιμητικά προσκληθέντες, να συμμετάσχουν με μία εισήγηση σε ένα μεταπτυχιακού επιπέδου πρόγραμμα πάνω σε θέμα της επιλογής τους στις θεματικές περιοχές: Κοινωνία Οικονομία, Πολιτική (εθνική και διεθνής), Παιδεία Πολιτισμός, Βιοηθική Περιβάλλον, Επιστήμη Επιστημονική Δεοντολογία υπό τον γενικό τίτλο Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Σκέψης.

Η θεματολογία των εισηγήσεων αποσκοπούσε στο να καταδείξει ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός, και ιδιαίτερα το Ελληνικό σύστημα αξιών, περιέχει απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα / προκλήσεις της εποχής μας και προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας.

Καθώς, τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα της παγκοσμιοποίησης, της μαζικής μετανάστευσης, των νέων μορφών δουλείας και κοινωνικού αποκλεισμού, της χρηματικής αποτίμησης της ανθρώπινης αξίας, της αδυναμίας της σύγχρονης πολιτικής να δώσεις λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των κοινωνιών, της επιτελούμενης σχεδόν μη ανατρέψιμης οικολογικής καταστροφής του πλανήτη κ.λπ. οδηγούν σε έναν γενικό προβληματισμό την ανθρωπότητα, η οποία χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο σε επίπεδο αρχών, αλλά κυρίως Αξίων, απώτερος σκοπός του εν λόγω εγχειρήματος ήταν να αναδείξει την δυναμική και τις δυνατότητες του αξιακού συστήματος του Ελληνισμού ως βέλτιστης λύσεως του προβλήματος της παγκόσμιας ισορροπίας.

Στο πλαίσιο της ετήσιας αυτής δραστηριότητας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποσκοπεί να μεταλαμπαδεύσει το τεράστιο ανθρωπιστικό μήνυμα που περιέχεται στο Δελφικό Ιδεώδες, και το οποίο ανέδειξαν με τη ζωή και το έργο τους, μέσω αυτού του ιδεώδους, προσωπικότητες, όπως ο Πλήθων ο Γεμιστός, αλλά και νεότεροι διανοητές, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κωστής Παλαμάς, και κυρίως ο Άγγελος Σικελιανός.  

Ο Καθηγητής Γιώργος Καναράκης μεταξύ των τιμηθέντων

 

Κατά την τελετή βραβεύσεως που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Φρύνιχος των Δελφών, απονεμήθηκε πρώτον ο τίτλος του Homo Hellenicus (απονέμεται σε προσωπικότητες από τον διεθνή ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο) στο Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, με τελευταίο διανοούμενο που κατείχε τον τίτλον αυτόν, τον Johann Wolfgang von Goethe. Δεύτερον, το βραβείο Πόλις που, νεοθεσπισθέν το 2007, είχε απονεμηθεί τότε στην Αλεξάνδρεια την Μεγίστη της Αιγύπτου, φέτος απονεμήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Τρίτον, η Επιτροπή επί των βραβεύσεων απένημε το Βραβείον Σοφίης σε ανθρώπους που με το έργο και τις πράξεις τους υπηρετούν την Ελληνική κοσμοθεωρία και τις αξίες που αυτή έχει καλλιεργήσει.

Μεταξύ εκείνων που τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό, όπως ο Δρ David Holton, Καθηγητής της Μεσαιωνικής και Σύγχρονης Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Δρ Edward Larson, Καθηγήτής στο Πανεπιστήμιο της Georgia, ΗΠΑ και κάτοχος του Βραβείου Pulitzer του 1998 στην Ιστορία, ο Θεόδωρος Καλλίνος, ιστορική μορφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ιδρυτής της Παγκόσμιας Αμφικτυονίας  Οικουμενικού Ελληνισμού κ.ά., ήταν και ο Καθηγητής Γιώργος Καναράκης του Πανεπιστημίου Charles Sturt της Αυστραλίας. Τα βραβεία είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός γλύπτης Δημήτριος Ταλαγάνης.

Το θέμα της εισήγησης του ομογενούς πανεπιστημιακού ήταν: Η οικουμενικότητα του Έλληνα λόγου: Η περίπτωση του αγγλόφωνου κόσμου. Το βραβείο αυτό του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδιαίτερα συγκίνησε τον Καθηγητή Καναράκη, γιατί, όπως τόνισε στον ευχαριστήριο λόγο του, προ αρκετών ετών σε αυτό, το ιστορικά πρώτο και διεθνώς γνωστό εκπαιδευτικό κέντρο της Ελλάδας, έκανε τις πρώτες πανεπιστημιακές του σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, καθώς επίσης δίδαξε επί δεκαετία. Ο κ. Καναράκης, με επίσημη επιστολή (17 Ιουλίου 2008) εκ μέρους της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Τζάνη, προσκλήθηκε να συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις του 2009.

Η Επιτροπή επί των βραβεύσεων αποτελείτο από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστο Κίττα, τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Καλτσή, το Μέλος της Επιτροπής των σοφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Λούκα Κατσέλη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Texas A&M και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρη Νανόπουλο, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Παπαθανασίου, την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Τζάνη και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αθανάσιο Φωκά.

Η τελετή των βραβεύσεων στο θέατρο Φρύνιχος των Δελφών περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, τον Απολλώνιο Ύμνο (συγγραφή και απαγγελία από τον Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Alpine Ζυρίχης κ. Εμμανουήλ Κορκιδάκη σε μουσική του προαναφερθέντος μέλους της Επιτροπής επί των βραβεύσεων, διάσημου μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου), την Μυθωδία Μέρος Δέκατον (μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου) και την Ωδή στο Φως (του αυτού μουσικοσυνθέτη) με τη συνοδεία της εξηκονταμελούς χορωδίας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη.

Τελικά, σύμφωνα με την προαναφερθείσα επιστολή πρόσκληση για το 2009 η συμβολή όλων μας στην αναβίωση του Αξιακού Συστήματος του Ανθρωπισμού, που πηγάζει ... από τον Ελληνισμό ως κοσμοθεωρία και βιοθεωρία, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική καθώς κατεδείχθη από τις εισηγήσεις το γεγονός ότι η εδραίωσή του αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Ο σεβασμός στη Φύση και τον Άνθρωπο, η Αυτονομία της Πολιτικής Κοινωνίας, η Ελευθερία των υπάρξεων και η εν Δικαίω συνύπαρξη των ανθρώπων, μέσα σε μια αληθινή Δημοκρατία αποτελούν στις μέρες μας τη μοναδική οδό για την επιβίωση της Ανθρωπότητας.

 

 

 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info