ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ     Του Γιάννη Λιάσκου

Ο κατακλυσμός

 

Και είπεν ο Θεός: Ασέβησαν οι άνθρωποι και προκάλεσαν τη φύση, ας υποστούν τώρα τις συνέπειες  

Και κατέβηκαν ορμητικά τα νερά των ουρανών στους απογυμνωμένους, από τις πυρκαγιές, λόγους. Και έπεσε θυμωμένη η βροχή.  

Δρασκέλισε τα μπαζωμένα ρέματα. Βρήκε έτοιμα περάσματα μέσα από τις καταπατημένες πρώην δασικές εκτάσεις. Και πλημμύρισαν πόλεις και χωριά.  

Γέφυρες κατέρρευσαν, οδοστρώματα υποχώρησαν, οργισμένοι χείμαρροι παρέσυραν περιουσίες και οχήματα.  

Λάσπη και πέτρες έπνιξαν τα πάντα. Αγέρηδες μετέφεραν τις εικόνες της καταστροφής που έσπειρε μια φύση που εκδικείται, σε κάθε γωνιά της γης.  

Και είδαμε, με θλίψη, μια πατρίδα να βιάζεται καθημερινά από τα ίδια τα παιδιά της. Αυτές οι συνεχόμενες εικόνες φθοράς και παρακμής που εναλλάσσονται με τις εποχές, δημιουργούν συναισθήματα ανησυχίας, αγωνίας, αλλά και οργής και αγανάκτησης σε όλους εμάς τους απόδημους.  

Τα άνυδρα αποπνικτικά καλοκαίρια, με τους αφόρητους καύσωνες και τις τρομακτικές πυρκαγιές που αποτεφρώνουν και αποψιλώνουν συστηματικά το δασικό πλούτο της μάνας γης, παραχωρούν τη θέση τους σε εφιαλτικούς χειμώνες με ασυγκράτητες νεροποντές και καταστροφικές καταιγίδες.  

Και η χώρα, έρμαιο των αλλεπάλληλων, των συνεχών επεμβάσεων που έχουν κλονίσει την ήδη εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος, πληγωμένη, κομματιασμένη, δέχεται το ανάθεμα από αγανακτισμένους πολίτες και ξεδιάντροπους πολιτικούς.  

Αυθαίρετα ξεπηδούν εκεί που οι πυρκαγιές έχουν μεταβάλλει περιοχές σε σεληνιακό τοπίο.  

Πολυτελείς βίλες ανεγείρονται σε μέρη που κάποτε φύτρωναν πυκνά δάση.  

Οι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγωνίζονται αποκλειστικά για το προσωπικό τους συμφέρον, προκαλώντας τη φύση και καταπατώντας καθημερινά νόμους και διατάξεις που απαρτίζουν το κοινωνικό σύστημα μιας ευνομούμενης πολιτείας.  

Διεκδικούν συνεχώς, χωρίς να προσφέρουν, υπονομεύοντας το ίδιο τους το μέλλον μέσα από την παντελή τους αδιαφορία για το περιβάλλον.  

Έως πριν από 20 25 χρόνια η Ελλάδα κινδύνευε μόνο από τους σεισμούς.  

Σήμερα και μετά από πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες των νεοελλήνων, ίσως σύντομα χρειαστεί να συσταθεί ένα νέο Υπουργείο.  

Το Υπουργείο Καταστροφών και Θεομηνιών που ήδη υπάρχει από χρόνια στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές που δοκιμάζονται κάθε τόσο από θεομηνίες.  

Μόνο που στην πατρίδα μας θεομηνία είναι η βροχούλα του Θεού.

 

 

  

 

εδώ στην ξένη χώρα

 

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας, της διασποράς γενικότερα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, και μιλάμε για μετανάστες της πρώτης γενιάς βέβαια, μέσα από σκληρή και επίπονη δουλειά ατέλειωτων χρόνων, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άνετη ζωή, εδώ στην αλλοδαπή.  

Παράλληλα έχουν φροντίσει να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τους δημιουργήσουν ένα οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, ώστε να μπορέσουν κι αυτά με τη σειρά τους να προοδεύσουν χωρίς να χρειαστεί να ματώσουν όπως αυτοί.  

Υπάρχει, όμως, και μια, ευτυχώς μικρή, μειοψηφία συμπατριωτών μας - μιας κάποιας ηλικίας που η ζωή δε στάθηκε και τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους.  

Είναι αυτοί που δεν ευτύχησαν να αποκτήσουν, να αποκατασταθούν.  

Όχι απαραίτητα επειδή δεν κόπιασαν και δε μόχθησαν εδώ στην ξένη χώρα, αλλά γιατί κάποιες ατυχείς συγκυρίες, κάποιες άστοχες επιλογές τους κατέβαλαν, τους λύγισαν και τους πήρε τελικά από κάτω ο μεγάλος τροχός της ζωής.  

Αυτοί που σαράντα και πενήντα χρόνια μετά τη μεγάλη φυγή, τη μαζική μετανάστευση, συνεχίζουν να βιώνουν τη δική τους οδύσσεια, συνεχίζουν να ανεβαίνουν το δικό τους προσωπικό Γολγοθά.  

Αυτοί που εξουθενωμένοι από τις χρόνιες στερήσεις, απομονωμένοι εξαιτίας της κοινωνικής και ψυχολογικής μιζέριας που τους έχει αποξενώσει και τους έχει θέσει στο περιθώριο της ζωής, ζουν τώρα που η πυξίδα τους δείχνει συνέχεια τη δύση, καταστάσεις φριχτές κι ανομολόγητες.  

Ανεπίσημα στοιχεία από κοινωνικούς λειτουργούς, φροντιστές και στελέχη διαφόρων συλλόγων κοινωνικής πρόνοιας αναφέρονται σε πλήθος περιπτώσεων ατόμων και οικογενειών ελληνικής καταγωγής που το προσωπικό τους δράμα αγγίζει τα όρια τραγωδίας.  

Ανήμποροι εγκαταλειμμένοι γέροντες, χαμένοι στο δικό τους κόσμο, αυτόν της άνοιας, πολύτεκνοι οικογενειάρχες με δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, διαλυμένες οικογένειες, άντρες με έντονες ψυχικές διαταραχές, κακοποιημένες γυναίκες στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, νεαροί και νεαρές πιασμένοι θανάσιμα στα δίχτυα των ναρκωτικών, αποτελούν ιστορίες που δε φτάνουν συνήθως στις πρώτες σελίδες των παροικιακών εφημερίδων.  

Αποτελούν μια αθέατη για τους πολλούς πτυχή του μεγάλου δράματος που λέγεται ξενιτιά.  

Είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα τους γεμάτοι όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον και βρέθηκαν παγιδευμένοι σε μια ξένη, αλλιώτικη γι αυτούς κοινωνία, όπου όλοι οι δρόμοι που ακολούθησαν τους οδήγησαν σε αδιέξοδα.  

Και κατακλύζουν, όσοι από αυτούς έχουν ακόμα κάποια δύναμη μέσα τους, τις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ψάχνοντας απεγνωσμένα για λύσεις στα προβλήματά τους.  

Ενώ οι υπόλοιποι αυτής της κοινωνίας των κολασμένων, παραδομένοι σωματικά και ψυχικά,  με τη σφραγίδα του αποτυχημένου μετανάστη ανεξίτηλα χαραγμένη στην ψυχή τους, και με την πατρίδα να παραμένει ένα χαμένο και μακρινό όνειρο, δεν περιμένουν πια τίποτα από κανέναν.

Αφήνουν τη ζωή, αυτή τη μονάκριβη, την ανεπανάληπτη για τον άνθρωπο εμπειρία, να περάσει, να κυλήσει, να ξοδευτεί, να φτάσει στο τέρμα της, λυτρώνοντάς τους από τα δεινά αυτού του βίου του απαίσιου και του εφιαλτικού που μόνο λύπες, βάσανα και καημούς τους πρόσφερε.  

Κι όλα αυτά κάπου εδώ, στις απαρχές του εικοστού πρώτου αιώνα.  

Την ίδια στιγμή που όλοι εμείς οι υπόλοιποι, προχωρούμε με σίγουρα βήματα προς τα μπροστά και ατενίζουμε το μέλλον εκ του ασφαλούς.

 

 

 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info