ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

   Σκεπτόγραμμα
Γράφει ο Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος

Τεχνολογικός Θησαυρός

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ. τον έχουμε ονομάσει ως Χρυσό Αιώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα τον 21ο αιώνα θα πρέπει να τον ονομάσουμε ως τον τεχνολογικά φωτισμένο αιώνα μας, μια και στα 14 πρώτα του χρόνια ο κόσμος όλος άλλαξε ριζικά. ΄Οποιος δεν το βλέπει αυτό, οικειοθελώς περπατά στο σκοτάδι. Και το πιο σπουδαίο, εάν κάποιος δεν μπήκε στην τεχνολογία του Διαδικτύου, σήμερα είναι όντως ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, και το χειρότερο, τελείως ΤΥΦΛΟΣ. Θα μού πείτε τα παραλέω, αλλά αυτή είναι η γυμνή ΑΛΗΘΕΙΑ! Φαίνεται παντού.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγκαλιάζουμε την τεχνολογία ή μπαίνουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Τα πάντα απέκτησαν μία νέα χροιά και όλοι μας σκεπτόμαστε, εργαζόμαστε, προχωρούμε και τακτικά αλλάζουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις της τεχνολογίας και πάνω στα φτερά της πετούμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν δεν έχετε μπει τώρα που φτάσατε στα 60, στα 70, στα 80 ή και στα 90α σας στον τεχνολογικό αιώνα, μη σας στενοχωρεί η αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω σας. Χρειάζεστε ΜΙΑ μόνο ώρα μάθημα και να επενδύσετε - ας πούμε 100 δολλάρια που είμαι βέβαιος πως τα έχετε. Ας μείνουμε όλοι μας ζωντανοί τεχνολογικά έστω και με μικρά ελαττώματα παρά άψογοι, αλλά αγράμματοι και λησμονημένοι νεκροί για σήμερα. Αύριο κιόλας, αγοράζω τον πρώτο μου Υπολογιστή! Τον λένε και κομπιούτερ που είναι το ελληνικό συνθέτης. Δάσκαλοι υπάρχουν!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ;

Θα δώσετε το ιμέιλ σας στον Τάσο τον Κολοκοτρώνη ή στο Γιάννη Παπαγεωργίου και αυτοί θα φροντίσουν να γεμίσουν την ηλεκτρονική σας Βιβλιοθήκη με τον πιο μεγαλόπρεπο και λαμπρό τεχνολογικό θησαυρό, ο οποίος θα στολίζει το σπίτι σας. Και όλα αυτά ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΩΡΕΑΝ !

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Αυτή την εβδομάδα ο Τάσος Κολοκοτρώνης, με ένα μόνο ιμέιλ του, γέμισε την ταινιοθήκη μου με σπάνια ελληνικά έργα, ντοκυμαντέρ και έξοχες κινηματογραφικές αφιερώσεις για όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρεται ένας έλληνας στην Ελλάδα ή στη Διασπορά.

Σημειώνω εδώ, πως ο Στάθης Ραφτόπουλος και ο Παναγιώτης Γιαννούδης θα χρειάζονταν πολύ μεγάλες αποθήκες για να τα στεγάσουν στην εποχή τους. Η δική μας είναι άλλη εποχή.

Αντιγράφω παρακάτω, μόνο τους τίτλους των ταινιών που πήρα δωρεάν και  μπορεί να τις δει κανείς όπου θέλει και όποτε θέλει. Καταπληκτικές διαφορές από τη χθεσινή εποχή.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ

 Η Μάχη της Κρήτης, Το χρονικό της Κατοχής, 'ΟΙ ΔΩΣΊΛΟΓΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ', Από την αποστασία στη χούντα, Φασισμός της επταετίας,  Το παρακράτος των Συνταγματαρχών, Η λογοκρισία στη Χούντα,  Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 731 (1940) , Ήρωες του 1821,  Η Αχαριστία της Πατρίδας,  Η Μάχη της Αθήνας (Α΄ Μέρος), 1944. Η Μάχη της Αθήνας (΄Β μέρος),   Η άγνωστη ζωή του Λόρδου Βύρωνα , ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,  Η Ακρόπολη, Κανάρης, Μιαούλης,   Οι μεγάλες δυνάμεις και η ελληνική επανάσταση, Το σχέδιο Τρούμαν,  Το σχέδιο Μάρσαλ, Το χρονικό της Κατοχής Α + Β,  Ο Γοργοπόταμος, Το άγνωστο ολοκαύτωμα 1943,  Κολοκοτρώνης, Αγία Σοφιά,  Η Άλωση της Πόλης, Η παρακμή του Βυζαντίου,   Μεσολόγγι,  Ελεύθεροι Πολιορκημένοι , Καποδίστριας Διπλωμάτης, Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, Σαντορίνη, Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Το κατοχικό δάνειο, Αλέξανδρος και Ασπασία, Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων,  Μουσολίνι,  Γεώργιος Παπανικολάου.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣΤΕΧΝΗΣ:  

Ελύτης, Μελίνα, Κάλλας, Καζαντζάκης, Θεοδωράκης, Καβάφης, Ρίτσος, Χατζιδάκις, Σεφέρης, Τσιτσάνης κ.ά.
 

 ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:  

"Από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 μέχρι και τους δύο Βαλκανικούς πολέμους", "Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μικρασιατική καταστροφή",  "Μεσοπόλεμος", "Β' Παγκόσμιος Πόλεμος" , "Κατοχή και Αντίσταση',   Εμφύλιος,  ψυχρός πόλεμος,  δικτατορία, Εισβολή στην Κύπρο, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση, Συνθήκη της ένταξης στην ΕΟΚ...

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821:

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ , Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ,  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ , Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ 1,  Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ 2, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ.

  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

  Η πρωτεύουσα των προσφύγων, Η απαρχή του μεσοπολέμου (1922-1930), Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Δ.Ε.Θ. (Α' Μέρος), Κάμπελ, Αρχιτεκτονική της πόλης,  Η τετραετία του Βενιζέλου (1928-1932), Επί Μεταξά (1936-1940), Μέρες του '36 (Α' Μέρος'), 28η Οκτωβρίου 1940, Κατοχή (1941-1944), Κατοχή και αντίσταση (Α' Μέρος) , Κατοχή και αντίσταση (Β'Μέρος),  Απελευθέρωση,(1944),   Εμφύλιος πόλεμος (Α' Μέρος), Εμφύλιος πόλεμος (Β' Μέρος), Δ.Ε.Θ. (Γ' Μέρος), Ραδιόφωνο και τηλεόραση,  Αστυφιλία, Μετανάστευση (1950-1960), Αντιπαροχή, Μεταπολεμικά έργα,  Φεστιβάλ τραγουδιού, Πολιτιστικοί θεσμοί, Σχολεία (Α' Μέρος), Σχολεία (Β' Μέρος), Μεταπολεμικός τύπος,  Ξενοδοχεία-Φιλοξενία, Καφενεία, Στέκια (Μέρος Α'), Στέκια (Μέρος Β'), Ξενυχτάδικα,  Η χωροταξία της νέας πόλης, Σέιχ Σου,  Δολοφονία Λαμπράκη (1963), Χούντα και στη Θεσσαλονίκη, 21η Απριλίου, Σεισμός (1978), Χαλκιδική, Άγιον Όρος, Η πόλη του μπάσκετ , Ιστορικές ομάδες,  Μεγάλες αθλητικές στιγμές, Μεγάλες συγκεντρώσεις, Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Α' Μέρος), Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Β' Μέρος),  Μέρες του '36 (Β' Μέρος), Επιχειρήσεις, Μουσική, Άρης: τα πρώτα χρόνια, Η αρχιτεκτονική της πόλης, Γιώργος Κούδας, Ιωάννης Κ. Βελλίδης, Μανόλης Ανδρόνικος,  Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου,  Ι.Θ. Κακριδής, Μανώλης Αναγνωστάκης, Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, Ο Μακεδονικός Αγώνας (Μέρος Α') , Ο Μακεδονικός Αγώνας (Μέρος Β'), Οι Νεότουρκοι, Η μάχη των Γιαννιτσών, Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Ηρακλής, Τα πρώτα χρόνια, Άρης, Τα πρώτα χρόνια, ΠΑΟΚ,  Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, Το Μακεδονικό Μέτωπο (Μέρος Α'), Εθνικός διχασμός κ.ά.

Τεχνολογικός θησαυρός και για κάθε εκπαιδευτικό, δάσκαλο ή καθηγητή, κάτι που ούτε καν είχαμε σκεφτεί ότι μπορούσε να υπάρχει, και όλα δωρεάν στην κεντρική ταινιοθήκη Κολοκοτρώνη/Παπαγεωργίου στη Μελβούρνη!

 Σταματώ εδώ, γιατί δεν έχω άλλο χώρο. Σας εύχομαι: Καλή Τηλεθέαση!

 

 


Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ
Γράφει ο Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος


Το Συμβούλιο

  

   Στη Μελβούρνη μόνο θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από εκατό ελληνικά συμβούλια διάφορων Αδελφοτήτων, Συλλόγων και ποικίλων άλλων Οργανισμών. Εάν συμπεριλάβουμε και όλες τις εθνικότητες, και κάθε άλλο συμβούλιο που υπάρχει στην αυστραλιανή μας κοινωνία, τότε τα συμβούλια αυξάνονται αλματωδώς, πιθανόν σε πολλές χιλιάδες.

  Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε στη λέξη μας αυτή; Τι είναι ένα συμβούλιο; Βλέπετε πως η ελληνική γλώσσα είναι και οδηγήτρια στις σκέψεις μας, αλλά και στο τι κάνουμε στη ζωή μας. Πώς έγινε η λέξη μας συμβούλιο; ΄Ολοι σας το βλέπετε και αυτό. Το συν σημαίνει μαζί και το βουλος έγινε από τη λέξη μας βουλή που σημαίνει θέληση = σύμβουλος. Η βουλή είναι από το ρήμα μας βούλομαι που σημαίνει θέλω. ΄Αρα βουλή σημαίνει η θέληση. Από εδώ έχουμε τη Βουλή των Ελλήνων, τους βουλευτές, τα βουλεύματα και τόσα άλλα. Από εδώ και η κλασική μας ερώτηση στην Ελληνική Εκκλησία: Τις αγορεύειν βούλεται; (= Ποιος θέλει να μιλήσει;) Τότε στην Εκκλησία μπορούσαν να μιλήσουν όλοι. ΄Ηταν άλλοι καιροί και άλλα ήθη.

   Ο σύμβουλος σήμερα σε ένα συμβούλιο είναι εκλεγμένος να αντιπροσωπεύει αυτούς που τον εξέλεξαν και όλα τα μέλη του αποτελούν τη θέλησή του. Καταρτίζονται όλοι τους σε σώμα και διοικούν το σύλλογο ως μία οντότητα. Μπορούν να διαφωνούν σε διάφορα σημεία, αλλά όταν παρθεί μία απόφαση με πλειοψηφία και με δημοκρατικό τρόπο, η απόφαση είναι συλλογική και όλοι την ασπάζονται. Ακόμη και στα υπουργικά συμβούλια  όλοι δεν συμφωνούν, αλλά η κυβέρνηση  λειτουργεί με τη συλλογική ευθύνη όλων των υπουργών.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ = ΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

   Το συμβούλιο λοιπόν είναι ένα όργανο διοίκησης από μία μικρή ομάδα ανθρώπων μέχρι και τις κυβερνήσεις των κρατών, αλλά και του κόσμου όλου, όπου υπάρχει δημοκρατία και οι εξουσία ανήκει στο λαό.

  ΄Ετσι έχουμε τα δημοτικά συμβούλια που διοικούν ένα δήμο. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο διοικεί και διαχειρίζεται την περιουσία των ενοριακών ναών. Το πειθαρχικό συμβούλιο επιβάλλει πειθαρχικές ποινές. Στην Ελλάδα έχουμε από το 1835 το Συμβούλιο Επικρατείας. Σε κάθε κυβέρνηση έχουμε το Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός.

Υπάρχει και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τόσα άλλα που τα δημιούργησε ο σημερινός μας πολιτισμός.

   Στην ίδια κατηγορία του πολιτισμού μας έχουμε και άλλες λέξεις με τη συγκεντρωτική μας λέξη ΣΥΝ. Είναι και πολύ κοντά ως συνώνυμες λέξεις μας όπως: Συνέλευση, Συνέδριο, Σύσκεψη, Συνάντηση, Συνδιάσκεψη, Σύγκλητος, ίσως και άλλες. Σε όλες όμως οι άνθρωποι ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ και όλες είναι γέννημα και θρέμμα της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που ανέφερα παραπάνω πως η Ελληνική γλώσσα ΟΔΗΓΕΙ σωστά με τις λέξεις της, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες γλώσσες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ;

   Η Αγγλική το συμβούλιο το είπε Council και ο σύμβουλος έγινε  Councillor. Τα πήρε έτοιμα από τη λατινική γλώσσα και ο αγγλόφωνος δεν γνωρίζει πώς έγινε η σημαντική αυτή λέξη και τι ακριβώς εννοείται με αυτήν. Σήμερα λέμε: Πάω στο Council του Monash να πληρώσω τα Rates. Εδώ οι αγγλόφωνοι δώσανε τη σημασία των λέξεων αφού οι λέξεις δεν μιλούνε με τη σημασία τους.

   Πώς όμως γεννήθηκε η λέξη  Council;  Οι Ρωμαίοι καλούνταν την πρώτη μέρα του μήνα να πληρώσουν τους φόρους τους και από το ελληνικό ρήμα καλώ η πρώτη αυτή μέρα ονομάστηκε Calenda. Το ελληνικό καλώ έγινε calare και το βιβλίο που καλούσαν τον κόσμο ονομάστηκε Calendarium. Το καλώ μάς έδωσε σήμερα στα Αγγλικά το Calendar = Ημερολόγιο.

   Το συγκαλώ με λατινικό τρόπο έγινε concilium και στα Αγγλικάαπλοποιήθηκε σε council. Προφέρεται κάουνσιλ. Επίσης από εδώ έγινε και το conciliate = συμφιλιώνω (συν+καλώ), αλλά και το reconcile = συμβιβάζω και τα παράγωγά τους: conciliation, reconciliation.

Λίγη προσοχή: Ο σύμβουλος, η συμβουλή, ο συνήγορος και συμβουλεύω, στα Αγγλικά αποδίδονται με το ρήμα counsel και με προφορά ως κάουνσεαλ, με λεπτεπίλεπτη διαφορά από το προηγούμενο.

ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙΜΥΘΙΟ

   Το Συμβούλιο το είπα παραπάνω ως λέξη πολιτισμού. Θα ήθελα να δικαιολογήσω την εκδοχή αυτή ως εξής: Στον Ο.Η.Ε. η Γενική Συνέλευση εκλέγει το Συμβούλιο Ασφαλείας = Security Council. Βλέπετε πως και εδώ η ελληνική γλώσσα οδηγεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προστατεύει και αποκαθιστά τη διεθνή Ειρήνη αυτή είναι η κοινή βουλή, η θέληση όλων μας, ( φυσικά όπως και όποτε μπορεί). Χωρίς αυτό το Συμβούλιο τι θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα;  

 

 

 

 


 
Του
ΘΩΜΑ
Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πολιτισμική Μοιχεία

Το άσυλο του ασύλου

Ελληνικό ή Φοινικικό το αλφάβητό μας;

Ας μεταφράσουμε!

Το αυσελληνιδικ είναι το   ausgreeknet

  Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Ο Τιτανικός έγινε Titanic 

Η γλώσσα είναι το φως που καίει

Αλιείς Μαργαριταριών !

Ελληνομάθεια;

ΜΙα συνοπτικΗ εικΟνα της ΦιλοσοφΙας

H γεμάτη μας ζωή 

Μελβούρνη η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο 

Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Και ο χριστιανός έγινε κρετίνος!
Στην ΑγΙα ΛαΥρα πρΩτα ... ;

 

 

  


ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info