\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 
 

 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
 
 


 

Με μία λαμπερή τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας στην Αδδίς Αμπέμπα το ελληνικό σχολείο αποχαιρέτησε τους τελειόφοιτους μαθητές του.

Στην κατάμεστη αίθουσα ''Νικολάου Δράκου'' παρευρέθη πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων συγγενείς και φίλοι των μαθητών, καθώς επίσης ο Εξοχότατος Πρέσβυς κ. Νικόλαος Παττακιάς, ο Αρχιμανδρίτης του ιερού ναού του Αγίου Φρουμεντίου Πατέρας Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ. Δημήτριος Συκάς, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Αθανάσιος Ρούσσος και οι διευθυντές του ελληνικού και του αγγλικού τμήματος.

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό και απένειμε πρώτος τους τίτλους στους αποφοιτήσαντες ο Πρέσβυς κ. Νικόλαος.Παττακιάς. Τις ομιλίες από την πλευρά των μαθητών εκφώνησαν η Αγγελική Εσέτου για το ελληνικό τμήμα, εγγονή του Γιάννη Κιούση και η Ηilina Yigzaw Bayew από το αγγλικό τμήμα. Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά σχολεία κατά το σχολικό έτος 2016 2017 είναι οι εξής: Μαγδαληνή Εσέτου, Αγγελική Εσέτου, Κατερίνα Βαλιανάτου, Νικόλαος Βαλιανάτος, Χριστίνα Καραγεωργιάδη, Ιωσήφ Ζάνος, Χριστιάνα Παπαδοπούλου, και ο Γεώργιος Σταύρου.

Ήταν μια μέρα χαράς και συγκίνησης για τους παρευρισκόμενους καθώς οι μαθητές έφτασαν στο τέλος του σχολικού τους ταξιδιού. Για τα παιδιά αυτά ξεκινάει μια νέα πορεία πρός αναζήτηση και διεκδίκηση των ονείρων τους. Είμαστε περήφανοι, θερμά συγχαρητήρια και καλη σταδιοδρομία!

 

                                                                 Γεώργιος Φίλης, Εκπαιδευτικός

 

 

 

 

TIGRAY - ETHIOPIA
 

Η Μάγια Τσόκλη μας ταξιδεύει στην επαρχία του Τιγκράι, την βορειότερη της Αιθιοπίας, που βρίσκεται στο κέντρο του Αφρικανού Κέρατος συνορεύοντας στα βόρεια με την Ερυθραία και στα δυτικά με το Σουδάν. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, τόσο γεωφυσικά και κλιματικά, όσο και από πλευράς πολιτισμού και ιστορίας. Έζησε παρατεταμένες ανομβρίες και λιμούς, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον εμφύλιο καθότι υπήρξε από τις ισχυρότερες εστίες αντίστασης στο καθεστώς της κομμουνιστικής χούντας του Μενγκίστου και, ως φυσικό επόμενο, είναι και η πατρίδα των περισσότερων μελών του σημερινού κυβερνώντος κόμματος της Αιθιοπίας.
Ο ορεινός κόσμος του Τιγκράι είναι ένας γοητευτικός τόπος που προχωρά παράλληλα με τον δικό μας, βυθισμένος ακόμη τους δικούς του χρόνους. Υπήρξε η καρδιά της αρχαίας αυτοκρατορίας του Αξούμ, του κρίκου μεταξύ του αρχαίου κόσμου και της Μαύρης Ηπείρου, και συνδέεται με την χριστιανική ιστορία της Αιθιοπίας που ξεκίνησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και διατηρείται έως σήμερα.
Το Ταξιδεύοντας σκαρφαλώνει στις απρόσιτες και απόρθητες λαξευμένες εκκλησιές του Τιγκράι, και μας γνωρίζει τον χριστιανισμό της Αιθιοπίας που υπήρξε νησίδα στην ισλαμική θάλασσα και κατ' επέκταση αναπτύχθηκε σε πλήρη απομόνωση. Εξ ου και η ιδιαιτερότητά της, γι αυτό και η αυστηρότητά της. Αποτελεί ισχυρό πολιτιστικό στοιχείο και είναι θεματοφύλακας παραδόσεων...

 

 


 


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ  ΑΙΘΙΟΠΙΑ 
Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας
is on Facebook.

ETHIOPIAN HONORARY CONSULATE,
253 SYNGROU AVEVUE , GR-
170-22 ATHENS (NEA SMYRNI), GREECE.

+30210 9403483
+30210 9430922

Fax. +30210 9426050
e-mail:
ethemb@otenet.gr


Greek Embassy in Addis Ababa, Ethiopia
http://www.telecom.net.et/~greekemb/
Embassy of Greece in Ethiopia 
Off Debre Zeit Road, P.O. Box 1168
Addis Abeba
Tel.: (002511) 654911-2
Fax: 4665588

 

 


 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info