ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 

    Ο Θόδωρος και το Δημιούργημά του!

Κανονικά
θα έπρεπε να πω "... και τα δημιουργήματά του", γιατί δεν είναι ένα και δύο...  Τέλος πάντων, εδώ έχομε ένα δείγμα μόνο, γι' αυτό και λέμε "...το δημιούργημά του". Και είναι όντως "Δημιούργημα" με όλη τη σημασία της λέξης.

Το βλέπετε εδώ στο εργαστήριό του όπως τον φωτογράφησα την ώρα της σοβαρής δουλειάς, στο Χιούστον του Τέξας, όπου μένει πολλά χρόνια.

Αυτό που κατασκεύασε είναι ένα ακριβές ομοίωμα ενός χριστιανικού ναού, στο εσωτερικό της Αιθιοπίας, σε ένα μικρό μέρος, τη Λαλιμπέλα. Είναι ένας ναός σκαλισμένος σε ένα μονόλιθο! Ένα αριστούργημα στην πραγματικότητα, που ο Θόδωρος το απέδωσε πραγματικό καλλιτέχνημα, από ξύλο!Reproduced with the permission 
of the Editor of the
 Magazine Phorminx South Australia

Η Λαλιμπέλα

Ο ιερός τόπος της Λαλιμπέλα βρίσκεται στην περιοχή Αμχάρα, της Αιθιοπίας, στο Ουόλλο, σε υψόμετρο δυόμισι χιλιάδων μέτρων. Η πόλη αυτή είναι τόπος προσκυνήματος. Ο πληθυσμός της είναι 14.700.
Ο ναός είναι ο Μπέτε Γκιόργκις (Άγιος Γεώργιος). Οι Αιθίοπες πήρανε τη χριστιανική θρησκεία από Έλληνες, δύο μοναχούς που κάποτε, τα παλιά χρόνια έφθασαν εκεί. Διατήρησαν μάλιστα πολλά από τη θρησκεία όπως τα είχαμε εμείς εκείνα τα χρόνια. Για παράδειγμα: κάπου αναφέρετε στην εκκλησία μας Αινείτε τον Κύριο κλπ. εν χορδαίς και οργάνοις, κα αλλού αναφέρονται και κύμβαλα. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα ακόμα στην αιθιοπική εκκλησία.
Η Αιθιοπία είναι μία από τις χώρες, έξω από την Ελλάδα, όπου το Πάσχα εορτάζεται μαζί με το δικό μας.
 


 

Θεόδωρος Κυριαζής

 
 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info