ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


Πιπίνας-Δέσποινας Ιωσηφίδου-
Elles

 


 

Βιογραφικό της Πιπίνας-Δέσποινας Ιωσηφίδου-Elles

Η Πιπίνα Δέσποινα Ιωσηφίδου-Elles γεννήθηκε στα Γιάννινα από Μικρασιάτες γονείς, οι οποίοι κατέφθασαν στην Ελλάδα σε νηπιακή ηλικία.  

Οι οικογένειες των γονέων της εγκαταστάθηκαν στην Ηγουμενίτσα. Εκεί λοιπόν μεγάλωσαν και γνωρίστηκαν γονείς της  και παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία. Νιόπαντροι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μονίμως στα Γιάννινα, όπου ο πατέρας της άνοιξε ραφείο αρχικά και αργότερα έχοντας πάρει το δίπλωμα κοπτικής-ραπτικής στην Αθήνα το μετέτρεψε σε εμποροραφείο. Η μητέρα της ήταν υφάντρα καθώς για τα παιδιά  που αγαπούσαν τα γράμματα ήταν αδύνατη η παιδεία στην ελληνική επαρχία στους δύσεκτους εκείνους χρόνους για τα παιδιά των προσφύγων. Τα πράγματα άλλαξαν όταν κάποια στιγμή χρησιμοποιώντας  τα λιγοστά εφόδια που τους είχε επιτραπεί ν αποκτήσουν στην πάμφτωχη ελληνική επαρχία, κατόρθωσαν να ορθοποδίσουν.  

Η Πιπίνα-Δέσποινα υπήρξε από τα τυχερά παιδιά της πόλης των Ιωαννίνων. Τη στοιχειώδη εκπαίδευσή της την έκανε στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, όπου στεαζόταν και συνεργαζόταν με τα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία του ιδρύματος και το αξιόλογο Διδασκαλείο της εποχής. Το σχολείο είχε τη δυνατότητα να παρέχει στους μαθητές της εποχής πέρα από τη θεωρία των μαθημάτων και την πράξη.

Ακολούθησε η Μέση Εκπαίδευσή της στο Γυμνάσιο Θηλέων Ιωαννίνων και τέλος  η εισαγωγή και η φοίτησή της στη Φιλοσοφική Σχολή (με κλασσική κατεύθυνση), στο νεοδρυθέν το 1964-1965 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την τετραετή φοίτησή της η οποία διήρκεσε από το 1964-1965 ως και το 1967-1968.  

Το 1968, τελειόφοιτος πλέον, υπανδρεύτηκε τον Γεώργιο Elles  και τον ίδιο χρόνο αφίχθησαν στο Σύδνεϋ. Έχουν αποχτήσει τέσσερις γιους.  

Το 1994-1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας με το B.A. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.   

Το 1997 συνέχισε με σπουδές για το πτυχίο του Master of Arts στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και αποφοίτησε τον ίδιο χρόνο.  Η διατριβή της Το παροικιακό Θέατρο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, έγινε βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε στις 17 Απριλίου 2002.    

Το 1998 συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ τις σπουδές της για το Master of Philosophy και μετά το 1ο εξάμηνο ανήλθε στο Ph.D (Διδακτορικό).  Η διδακτορική της διατριβή δεν κατετέθη.  

Στις 23 Ιανουαρίου του 2002 κατόπιν εισήγησης προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από πρώην συμφοιτητές της κ. Elles και νυν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα τμήματα Ιστορίας και αλλού, έγινε τιμητική παρουσίαση του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού έργου της, στην αίθουσα Τέχνης και Λόγου του Πανεπιστημίου.   

Η Πιπίνα Δ. Elles έχει δημοσιεύσει ποιήματα και διήγημα,  άρθρα και κριτική στις ελληνικές εφημερίδες του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, ενώ ιστορίες και ποιήματά της έχουν ακουστεί από το SBS και από δύο ραδιοσταθμούς του community radio. Έχει κάνει διάφορες ομιλίες στο Σύδνεϋ: δύο για την Παμμακεδονική (με  εισηγήσεις των εκπροσώπων της), και πέντε για την Πανηπειρωτική ένωση (με εισήγησεις  των εκπροσώπων της).  

Έχει γράψει επιπλέον:

 

1.Στο ετήσιο περιοδικό  της Παμμακεδονικής Ένωσης: το 2001 και το 2005

2.Στην Ετήσια Ηπειρωτική εφημερίδα Τα Νέα, για τέσσερις χρονιές

3.Στο  λογοτεχνικά περιοδικά    της Μελβούρνης: ο Λόγος  και Αντίποδες

4.Στο e-magazine Anagnostis, Μελβούρνη

Έχει λάβει μέρος σε δύο Ανθολογίες:

1. Του Ευάγγελου Ρόζου: Σύγχρονη Ανθολογία Ποίησης 1977-1997, Αθήνα 1997

2. Των Γ. Κατσαρά και Γ.Λιάσκου: Ποιητικές ώρες, Μελβούρνη 1998  

Έχει συμμετάσχει στην Μνημόσυνο Ημερίδα για τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ το 1999, και η εργασία της Ο Οθέλος Ξαναγυρίζει του Ν. Καζαντζάκη: μία πολύπλοκη υπόθεση, μεταφράστηκε στα Γαλλικά και δημοσιεύτηκε στη Γενεύη από την Εταιρεία των Φίλων του Καζαντζάκη το 2002.  

Μέχρι στιγμής έχει εκδόσει 16 βιβλία, με διαφορετικό περιεχόμενο:

2 μελέτες

6 τόμους ποίησης

5 τόμους θεατρικών έργων

Ένα παιδικό μυθιστόρημα

Μία συλλογή με ποίηση, θέατρο, ιστορίες και παραμύθια για όλη την οικογένεια

Ένα μυθιστόρημα  

Επιπλέον είναι έτοιμα προς έκδοση 3 νέα βιβλία της.

Τα βιβλία της υπάρχουν στην NSW State Library, στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και στη Βιβλιοθήκη του Marckville. Κάποια από τα βιβλία της Πιπίνας Δ. Έλλη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο La Trobe, στο ΕΚΕΜΕ.  

Έχει βραβευτεί με δύο ελληνικά βραβεία για το θεατρικό της έργο και συμμετείχε σε  Σεμινάριο της ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.  Κάποια από τα βιβλία της υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κερκύρας. Έχουν επίσης δοθεί στα Πανεπιστήμια των Πατρών και της Κρήτης. Τα βιβλία της φιλοξενούνται επίσης  στη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη Ιωαννίνων καθώς και στο Κέντρο των Ηπειρωτικών Μελετών  όλα τα βιβλία της εκτός από τα εκδοθέντα το 2005 και 2006.  

Η Πιπίνα Δ.Έλλη ζωγραφίζει από το 1970. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις,  και έχει  λάβει μέρος σε τέσσερις συλλογικές.

Έχει λάβει επίσης μέρος στα Archibald και Dobel awards στο NSW Gallery .

1. Στο Archibald award με τα πορτραίτα (λάδια): της Irina Dunn (διευθύνουσας το NSW Writers Centre) το 1997, και του Γιώργου Παξινού (Professor of Psychology in NSW University) το 1999.

2. Στο Dobel award το 1997 και το 1999. με δύο πίνακες (μολύβι-κάρβουνο).                                                                                                                     

Έργο της (pastels) βρίσκεται επίσης στη Δημοτική  Πινακοθήκη Πυρσινέλλα, των Ιωαννίνων.

Εφέτος εξέθεσε επι τη ευκαιρεία των Ηπειρωτικών εορτών το τριήμερο 16-18 στην αίθουσα της ΑΧΕΠΑ, πίνακες με θέματα παρμένα από την Ήπειρο. 

 

 

 

  
 


   

  


 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info