\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 
 

 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
 
 

 

 

Σκέψη και άνθρωπος

Στο μάθημα της φιλοσοφίας οι μαθητές διδάσκονται πώς να σκέφτονται, και  όχι τι να σκέφτονται. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε κάτω από την επίδραση του φόβου ή κάτω από τις επιθυμίες μας ή και περισσότερο με πολλές ελπίδες. Και πάλι δυστυχώς, γιατί δεν βάζουμε τον εαυτό μας να σκεφτεί κάτι για μας. Και επειδή σήμερα γύρω μας κυριαρχούν τα δόγματα , αυτά ρητά μας απαγορεύουν να σκεφτόμαστε. Για να σκεφτείς σήμερα μόνος σου, πρέπει πραγματικά ”να σπάσεις το κεφάλι σου” .

Ενώ μερικές τέτοιες σκέψεις τριγύριζαν στο μυαλό μου, στα διαδικτυακά μου περιδιαβάσματα συνάντησα ένα σύντομο κείμενο στο boro.gr, που δίνει ίσως μία κάποια λύση, που λέει και ο Καβάφης. Απολαύστε το!

Στη δουλειά μου οι άνθρωποι συχνά ξεκινούν την κουβέντα μας λέγοντας ότι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα πράγματα από την ίδια σκοπιά, επειδή αυτό τούς κάνει να αισθάνονται άσχημα, στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι (διαλέξτε το επίθετο που περιγράφει τη δική σας κατάσταση), έχοντας στόχο να αλλάξουν κάτι. Συχνά, αυτό το «κάτι» που πρέπει να αλλάξει δεν είναι η πραγματικότητα, οι συνθήκες και οι καταστάσεις, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο, αλλά ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου, ή η οπτική γωνία από την οποία βλέπει τα πράγματα. Είναι τόσο απλό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκο, με την έννοια ότι χρειάζεται εξάσκηση, σαν να μαθαίνει κανείς να μιλάει μια ξένη γλώσσα.

Για να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης του, και άρα τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την πραγματικότητά του, χρειάζεται καταρχήν να δώσει «άδεια» στον εαυτό του να κάνει κάτι τέτοιο. Να σκεφτεί. Χρειάζεται να επιλέξει κανείς να δει μια πιο θετική πλευρά της άσχημης ή δύσκολης κατάστασης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι τόσο απλό όσο η φράση «βαρέθηκα να βλέπω τα πράγματα με τον ίδιο αρνητικό τρόπο, με κάνει να νιώθω λύπη, εκνευρισμό, άγχος, θυμό, στεναχώρια… (διαλέξτε αυτό που περιγράφει το πώς νιώθετε εσείς) -επιλέγω να αλλάξω την οπτική μου γωνία». Γράψτε αυτό το μήνυμα σε ένα χαρτάκι και κολλήστε το σε σημείο που να το βλέπετε καθημερινά, βάλτε το στην υπενθύμιση στο κινητό σας ή οτιδήποτε άλλο σας βολεύει και θα σας κάνει να το δείτε.

Στη συνέχεια, επιλέξτε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε μια άλλη άποψη της κατάστασης. Αυτό δε σημαίνει ότι ξεγελάτε ή κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, ούτε ότι αρνείστε την πραγματικότητά σας, αλλά ότι επιλέγετε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να δει κάτι άλλο πέρα από το αρνητικό. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε το τιμόνι της ζωής ξανά στα χέρια σας. Εντοπίστε κάτι στην κατάσταση που σας κάνει να χαμογελάτε, ή που, τουλάχιστον, δεν σας κάνει να συνοφρυώνεστε.

Χρησιμοποιήστε τη διάθεσή σας ως βαρόμετρο της καθημερινότητάς σας: τσακώστε τον εαυτό σας στα πράσα όταν αισθάνεστε άσχημα. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε σε ποιο στοιχείο ακριβώς της κατάστασης επικεντρώνεστε και νιώθετε έτσι άσχημα. Οδηγήστε τη σκέψη σας σε άλλο μονοπάτι, σε κάτι ουδέτερο, ή, ακόμα καλύτερα, σε κάτι που σας ευχαριστεί. Για παράδειγμα, αν έχετε εκνευριστεί με έναν φίλο σας, σκεφτείτε μια άλλη σκέψη, κάτι που ο ίδιος φίλος έχει κάνει και σας έχει φέρει το χαμόγελο στα χείλη. Αν σας απασχολεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, σκεφτείτε κάτι που υπάρχει στη ζωή σας και είναι όμορφο και σας φέρνει χαρά. Αν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να λύσετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα τα προβλήματα έχουν κάποια λύση και ότι θα βρείτε λύση κάποια στιγμή.

Προφανώς μπορείτε να επιστρέψετε στην αρνητική σκέψη, αν το επιθυμείτε, αλλά το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την επιλογή να κατευθύνετε την προσοχή σας στο αρνητικό ή το θετικό μιας κατάστασης. Συχνά το καλό και το κακό, το όμορφο και το άσχημο συνυπάρχουν, οπότε είναι θέμα επιλογής που θα επικεντρώσουμε την προσοχή και την ψυχική μας ενέργεια.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τι θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας. Έπειτα, σκεφτείτε τα παραπάνω. Κάντε μια δοκιμή και απολαύστε την αίσθηση να ελέγχετε τις σκέψεις σας!

Σταδιακά, θα βελτιωθεί και η διάθεσή σας!

( Και τέλος, μία μικρή παρένθεση: Σκεφτήκατε ποτέ τι σημαίνει ακριβώς  η λέξη μας ΔΙΑΘΕΣΗ; Και αυτήν οι σκέψεις μας την κάνουν ! )

 


 

 

 

 

 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info