ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


Πολύτιμο απόκτημα το βιβλίο για την αγγλική γλώσσα 
του Γιώργου Καναράκη

 

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον έγινε η παρουσίαση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του πανεπιστημιακού Καθηγητή Γιώργου Καναράκη με τίτλο Διαγλωσσικές επιδράσεις στην Αγγλική και η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας, από τον γράφοντα, την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009. Την παρουσίαση της πρώτης έκδοσης είχε κάνει ο Καθηγητής Αναστάσιος Τάμης τον Μάρτιο του 2007.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν από κοινού ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης (ΕΑΠΣΜ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ), και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Στην παρούσα του μορφή το βιβλίο του κ. Καναράκη δεν αποτελεί απλή ανατύπωση. Εκτός από κάποιες συμπληρώσεις στο κύριο μέρος του βιβλίου, 
ο κ. Καναράκης πρόσθεσε και τρία ευρετήρια, για όρους που χρησιμοποιούνται και θέματα που καλύπτονται, για γλώσσες, διαλέκτους, και ιδιώματα γραφών, και για συγγραφείς, αποτέλεσμα των οποίων είναι η επαυξημένη χρηστικότητα του βιβλίου.

Οι νέες προσθήκες, παράλληλα με το Πέμπτο Κεφάλαιο του βιβλίου, στο οποίο ο κ. Καναράκης κάνει μια διαχρονική αναφορά στον τρόπο, και βαθμό, που η ελληνική γλώσσα έχει συμβάλει στον λεξιλογικό, αλλά και πολιτισμικό εμπλουτισμό της Αγγλικής, καθιστούν το βιβλίο όχι μόνο πολύτιμο απόκτημα για τους βιβλιόφιλους, αλλά και σημαντικό βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς στα προγράμματα ελληνομάθειας. Οι μαθητές αυτών των προγραμμάτων βοηθιούνται στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους διά μέσου των λέξεων της αγγλικής γλώσσας που προέρχονται από την Ελληνική.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές που εξοικειώνονται με τις ελληνικές ρίζες χιλιάδων λέξεων της αγγλικής γλώσσας, είναι σε καλύτερη θέση από τους άλλους μαθητές να κατανοήσουν πληρέστερα τις εννοιολογικές και πολιτισμικές τους αποχρώσεις. Με άλλα λόγια, μαθαίνοντας ελληνικά, βελτιώνουν όχι μόνο τη γνώση τους της αγγλικής γλώσσας, αλλά εμβαθύνουν και στο πολιτισμικό της υπόβαθρο, το οποίο είναι γερά θεμελιωμένο στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την ποίηση, το δράμα, τη φιλοσοφία, τη λογική, την πολιτική, την ιστορία, κ.λπ.

Στους χαιρετισμούς τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Χ. Σαλαμάνης, ο Συντονιστής του Γραφείου Εκπαίδευσης, Δρ Χ. Λαδόπουλος, η Πρόεδρος του ΕΑΠΣΜ, κ. Κ. Αλεξοπούλου, και ο Πρόεδρος του ΣΕΛΣΑ, κ. Θ. Χαραλαμπόπουλος, επισήμαναν τις πολλές αρετές του βιβλίου του Καθηγητή Γιώργου Καναράκη, τόνισαν, συν τοις άλλοις, και την εθνική σημασία του Πέμπτου Κεφαλαίου Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής στην αγγλική γλώσσα, αναγνώρισαν τις παιδαγωγικές του προεκτάσεις, και συγχάρηκαν τον κ. Καναράκη για το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, αναφορικά με την ελληνο-αυστραλιανή λογοτεχνία, τον ελληνικό Τύπο στους Αντίποδες, και την ιστοριογραφία στο πλαίσιο της ομογένειας στην Αυστραλία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Καθηγητή Γιώργο Καναράκη, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διοργάνωση της βιβλιοπαρουσίασης.

Αναφερόμενος στην παιδαγωγική διάσταση του βιβλίου του που επισήμανα στην ομιλία μου, ο κ. Καναράκης τόνισε τα ακόλουθα: Χαίρομαι όμως και για κάτι άλλο. Για το ότι εξήρε (ο Κ. Α.) την παιδαγωγική πλευρά του βιβλίου, γιατί ενώ όντως πρόκειται για γλωσσολογική εργασία στον πολυδαίδαλο χώρο της διαγλωσσικής επαφής, μια κύρια επιδίωξή μου ήταν το περιεχόμενό του να συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση της διδασκαλίας και εκμάθησης της Αγγλικής και της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, ή ακόμη να δώσει ιδέες για τη διδασκαλία και εκμάθηση και άλλων γλωσσών.

Ο κ. Καναράκης έκλεισε την ευχαριστήρια ομιλία ως ακολούθως:

Καταληκτικά, εύχομαι ως συγγραφέας του έργου και η δεύτερη έκδοση που παρουσιάστηκε απόψε, να προσθέσει έστω μια σταγόνα λάδι στη διατήρηση της φλόγας της ελληνικής μας γλώσσας, στα πλάτη του οικουμενικού Ελληνισμού. Αυτό θα είναι για μένα η πιο βαθιά μου ικανοποίηση.

Την εκδήλωση συντόνισε ο λογοτέχνης Νίκος Πιπέρης, ο οποίος μετά από τα εισαγωγικά του σχόλια κάλεσε τον Πρόεδρο της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτορίας, κ. Απόστολο Αλεξιάδη, να καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους, δεδομένου ότι η Ποντιακή Κοινότητα διέθεσε δωρεάν την καλαίσθητη αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της για τη βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και τα γλυκίσματα, τις παραδοσιακές ποντιακές πίτες, και τον καφέ  που προσφέρθηκαν στο τέλος της πολύ επιτυχημένης, κατά κοινή ομολογία, εκδήλωσης.

Σε αυτήν την κάλυψη της βιβλιοπαρουσίασης δεν κάνω αναφορά σε δικές μου επισημάνσεις για τη δομή, το περιεχόμενο, και τη σημασία του βιβλίου Διαγλωσσικές επιδράσεις στην Αγγλική και η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας του Καθηγητή Γιώργου Καναράκη.

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτού του βιβλίου, των πολλών καινοτομιών που παρουσιάζει, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει στους εκπαιδευτικούς για την αξιοποίησή του στα προγράμματα ελληνομάθειας, έκρινα πως του αξίζει μια ευρύτερη προβολή.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το κείμενο της ομιλίας μου θα δημοσιευθεί στην ολότητά του από την τακτική μου στήλη ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΑ σε τρεις συνέχειες, αρχίζοντας με τη σημερινή έκδοση του Νέου Κόσμου.

 

Κυριάκος Αμανατίδης

 

  
 
  

  


 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info