\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 
 

 

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
 
 

 

Ο Καβάφης που πέρασε και έρχεται

Πέρσι τέτοιο καιρό – την πρώτη βδομάδα του έτους – στο Νέο Κόσμο της Μελβούρνης παρουσίασα το 2013 ως ΄Ετος Καβάφη. Μέσα στο χρόνο αυτό εδώ στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο όλο, γιορτάστηκαν με μεγάλη λογοτεχνική μεγαλοπρέπεια τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη. Το Διαδίκτυο μάς προσφέρει μία νέα οπτική γωνία και – εάν θελεις -  μπορείς να παρακολουθήσεις τα πάντα. Νομίζω πως τιμήθηκε ο Καβάφης και η αξία του, αλλά και τα ελαττώματα στην ποίησή του, έγιναν γνωστά και πάλι σε αυτούς που θέλουν να τα γνωρίζουν αυτά.  

Εκείνο που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα βιβλία που τυπώνονται με τα ποιήματά του και ιδίως οι μελέτες για το έργο του που πληθαίνουν και έρχονται να προστεθούν σε μια ογκωδέστατη βιβλιογραφία. Και πάλι με τη βοήθεια του Διαδικτύου, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές νέες εκδόσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του 2013, του ΄Ετους Κ.Π. Καβάφη:

Α.) Από τις εκδόσεις Ίκαρος επανεκδίδονται τα Αποκηρυγμένα ποιήματα σε φιλολογική επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη.

Β.) Ενδιαφέροντα είναι τα Μονόφυλλα, των εκδόσεων Νεφέλη, με επιλογή ποιημάτων.

Γ.) Ενδιαφέρουσα επανέκδοση των ποιημάτων του Καβάφη έχει κάνει φέτος και το Μεταίχμιο. Σε ένα κομψό βιβλίο, με τίτλο Τα ποιήματα, συγκεντρώνει τα 154 ποιήματα του καβαφικού έργου.

Δ.) Ιδιαίτερα καλαίσθητο είναι και το βιβλίο των εκδόσεων Ιωλκός, με τίτλο Ποιήματα.

 Ε.) Οι Εκδόσεις Σταύρος Σαρτίνας εξέδωσαν την Ανθολογία ποίησης. Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη, 150 χρόνια από τη γέννησή του.

Ζ.) Οι Εκδόσεις Ενάλιος επιμελήθηκαν την έκδοση με τίτλο Ανθολογία ποίησης, Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη.

Η.) Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο εξέδωσαν ένα βιβλίο αναφοράς στο αλεξανδρινό ποιητή και είναι μιά εκτενής μελέτη με τίτλο: Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη.

Θ.) Οι Εκδόσεις Κίχλη έχουν εκδώσει το βιβλίο τους Κ.Π.Καβάφης και έχουν συγκεντρώσει είκοσι μελετήματα για την ποίησή του.

 Ι.) Οι Εκδόσεις Gutenberg σε ένα φιλόδοξο έργο Η ανάγνωση του Καβάφη  επιχειρούν να προσεγγίσουν από διαφορετικές προοπτικές το ζήτημα της "ανάγνωσης" του Καβάφη.

Κ.) ΄Εχουμε το βιβλίο Επάγγελμα: Ποιητής (εκδ. Μεταίχμιο). Ο συγγραφέας του προσπαθεί να αιχμαλωτίσει κάτι από το αίσθημα του ποιητή.

Λ.) Το βιβλίο του Η πόλις. Ο αστικός χώρος στον Κ.Π. Καβάφη (εκδ. University Studio Press), γιατί ο Kαβάφης είναι ο ποιητής της πόλης.

Μ.) Από τις Εκδόσεις Τόπος έχουμε το Κ.Π.Καβάφης: Το ανοιχτό έργο.

Ν.) Συλλογικός τόμος με κείμενα για τον Κ.Π. Καβάφη με τον υπότιτλο Κλασικός και μοντέρνος, ελληνικός και παγκόσμιος, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Poema.

Ξ.) Η αλληλογραφία του Κ.Π. Καβάφη με τον E.M. Forster, με τίτλο Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση (εκδ. Ίκαρος).

Ο.) Από την Οδό Πανός κυκλοφόρησε μια φωτομηχανική ανατύπωση του λογοτεχνικού περιοδικού "Ο Κύκλος", με αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Π. Καβάφη, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1932.

Π.) Από τι ίδιες εκδόσεις Πανός: Αλήθειες και ψέματα για τον Καβάφη .

Ρ.) Το βιβλίο Ποίηση (εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία) με Αναγνωρισμένα ποιήματα, Αποκηρυγμένα ποιήματα, Χειρόγραφα, Κείμενα για τον Κ.Π. Καβάφη.

Σ.) Από τις εκδόσεις Καστανιώτη: Τέσσερα δοκίμια για τον Κ.Π. Καβάφη .

Τ.) Επίσης το δοκίμιο για την αλληλογραφία του Κ.Π. Καβάφη με τον E.M. Forster, (εκδ. Ίκαρος).

Υ.) Νέο βιβλίο Κ.Π. Καβάφης: « Από τα μονόφυλλα του 19ου αιώνα στα λεωφορεία του 21ου ».

Φ.) Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουμε τη Συλλεκτική ΄Εκδοση των ποιημάτων του με σιντί απαγγελίας.

Χ.) Το τελευταίο τεύχος του 2013, του ιστορικού περιοδικού « Νέα Εστία», κυκλοφόρησε με αφιέρωση στον Κ.Π.Καβάφη.

Ψ.) Ο εκδοτικός οίκος της Θεσσαλονίκης των Αδελφών Κυριακίδη, κυκλοφόρησε τη Μονογραφία «Το διακείμενο του αισθητικού στην ποίηση του Κ.Π.Καβάφη».

Ω.) Και τέλος – αφού φτάσαμε στο Ωμέγα – από τις εκδόσεις «Μελάνι» το δοκίμιο «Κ.Π.Καβάφης» όπου επιχειρείται η «κατεδάφιση» του Καβάφη από το θρόνο του «μεγάλου» ποιητή. 

Σημείωση: Υπάρχουν και πολλές άλλες εκδόσεις, εάν θέλετε να ψάξετε το Διαδίκτυο, όπου θα βρείτε όλα τα στοιχεία των εκδόσεων: Φωτογραφία του εξώφυλλου, όνομα του συγγραφέα, περίληψη του έργου, ίσως και το πρώτο κεφάλαιο. Οι εκδοτικοί οίκοι υπόσχονται πως άν το παραγείλετε θα το λάβετε σε πέντε εργάσιμες μέρες.  

ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ  ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ;

 

Φρονώ πως στην «ελληνική» Μελβούρνη – την πόλη των πολλών μας ποιητών – με όλες τις μάλλον ποιοτικά ικανοποιητικές μας εκδηλώσεις για το «΄Ετος Κ.Π.Καβάφη», τον τιμήσαμε δεόντως τον «Ελληνικό» μας ποιητή, αλλά και την ιδιαίτερη «Ελληνικότητά» του. Δώσαμε επίσης και σημεία της τέχνης του λόγου και δεν περάσαμε την τιμητική του χρονιά ως «ανελλήνιστοι...θαρρώ». Συσκεφτήκαμε μαζί του και την «Επάνοδο από την Ελλάδα», και στη Μελβούρνη – όλοι μας θαρρώ - επαναλαμβάνουμε τα μεστά και ποιητικά του λόγια:

 

Aς την παραδεχθούμε την αλήθεια πια·
είμεθα Έλληνες κ’ εμείς — τι άλλο είμεθα; —
αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις της
Aσίας,
αλλά με αγάπες και με συγκινήσεις
που κάποτε ξενίζουν τον Ελληνισμό.

 


 

 

 

 

 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info