ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

                         

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

  

            Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
                enquiry@anagnostis.inf

Η Αυστραλία πλήττεται

από την άνοδο της θερμοκρασίας  

 

 

Συχνές αναφορές στην εφημερίδα της Μελβούρνης The Age δείχνουν την συνεχιζόμενη ολιγωρία της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις για την Αυστραλία από την συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας τα τελευταία χρόνια.

Πριν όμως αναφερθώ σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό, κρίνω αναγκαία μια σύντομη αναφορά στην κλιματική αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Είναι ένα στατιστικά αποδεδειγμένο γεγονός. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Christian Aid, για το 2018 το κόστος σε παγκόσμια κλίμακα από τις φυσικές καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή υπολογίζεται πως ανήλθε στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.

Επίσης, σύμφωνα με διεθνούς φήμης μετεωρολόγους, το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος των τελευταίων 22 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν τα θερμότερα από τότε που υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία. Με άλλα λόγια, η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται με αυξανόμενο ρυθμό.

Επιπρόσθετα, είναι γεγονός ότι η αυξανόμενη θερμοκρασία του Πλανήτη μας είναι ανθρωπογενής, με την έννοια ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα. Αυτό γίνεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και με την σταδιακή καταστροφή μεγάλων εκτάσεων δασών, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η κλιματική αλλαγή ήδη συντελείται, καθότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξάνεται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν, και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντοπίζονται σε κάθε γωνιά του Πλανήτη μας, καθώς επηρεάζουν όχι μόνο τις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια του 2019 αναμένεται να παρατηρηθεί μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα τελευταία 62 χρόνια που τηρούνται σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ‘Global Carbon Project’ δείχνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν περίπου κατά 2,7% το 2018, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία.

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη για την ανθρωπότητα να κατανοηθούν έγκαιρα, και σε βάθος, οι διαστάσεις των επιπτώσεων που η μεταβολή του κλιματικού συστήματος μπορεί να επιφέρει, προκειμένου τα κρατικά συστήματα διοίκησης και διαχείρισης να λάβουν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, αν φυσικά δεν κωλύονται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Τοξικές λάσπες από τις πρόσφατες πλημμύρες στη βόρεια ανατολική Αυστραλία έχουν καλύψει μέρος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, στερώντας από τα κοράλλια το απαραίτητο φως. Περιοχές στην βόρεια Queensland προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν μετά τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις που διήρκεσαν δύο και πλέον εβδομάδες.

Οι μεγάλες και σύνθετες συνιστώσες που συγκροτούν την κλιματική αλλαγή μόνο με συντονισμένα εθνικά και διεθνή μέτρα μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, καθότι οι καταστροφικές συνέπειες δεν αναγνωρίζουν περιφερειακά σύνορα.

Τις τελευταίες ημέρες, ένα κύμα καύσωνα προξένησε σε πολλές ανατολικές περιοχές της Βικτώριας πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες δασικές και καλλιεργήσιμες περιοχές, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται στατιστικά αρχεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ THE AGE

 

Σε άρθρο της με τίτλο «Renewables or coal: Which is cheaper?» (Ανανεώσιμες πηγές ή λιγνίτης: Ποιο είναι φθηνότερο;», η Nicole Hasham γράφει πως η Κυβέρνηση του Scott Morrison, για να καταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο φθηνή σχεδιάζει να βοηθήσει οικονομικά εταιρείες που εξορύσσουν λιγνίτη.

Το Εργατικό Κόμμα αντιτίθεται στην πολιτική αυτή, και δηλώνει πως η οικονομική στήριξη πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε βαθμό που μέχρι το 2030 το 50% των αναγκών ενέργειας να παράγεται από τον τομέα αυτόν, που δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Ian Dunlop στην εφημερίδα The Age στις 14 Μαρτίου 2019, με τίτλο «As ex-coal boss, I say wake up to climate change threat». Η εφημερίδα εξηγεί πως ο κ. Dunlop ήταν πρώην διοικητικό στέλεχος μεγάλων αυστραλιανών εταιρειών εξόρυξης λιγνίτη.

Αναφερόμενος σε άδειες που πρόσφατα δόθηκαν σε πολυεθνικές εταιρείες για εξόρυξη λιγνίτη σε περιοχές της Αυστραλίας, ο κ. Dunlop μεταξύ άλλων εξέφρασε και τις ακόλουθες απόψεις:

{…} Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επενδύσεις για εξόρυξη λιγνίτη πρέπει να σταματήσουν τώρα. Επικίνδυνη κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα, και ήδη η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου.

{…} Τα φυσικά οικοσυστήματα δεν είναι πλέον σε θέση να προσαρμοσθούν στην κλιματική αλλαγή, όπως βλέπουμε από την αυξανόμενη εξαφάνιση διαφόρων έμβιων όντων, και από την καταστροφή των κοραλλιών στην περιοχή του Great Barrier Reef της Αυστραλίας.

{…} Αυτός είναι άμεσος υπαρξιακός κίνδυνος, με μικρό περιθώριο χρόνου να τον αντιμετωπίσουμε.

{…} Η παρούσα συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι άσχετη. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2030, και κατά 100% μέχρι το 2050. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί την λήψη επειγόντων μέτρων, όπως σε περίπτωση πολέμου.

Στην έκδοση της 16ης Μαρτίου 2019, η εφημερίδα The Age αρχίζει ως ακολούθως άρθρο της με τίτλο «Students skip school for climate change protests»:

«Πετώντας τις σχολικές τους τσάντες, και σηκώνοντας αφίσες με μηνύματα, χιλιάδες μαθητές στη Βικτώρια εγκατέλειψαν εχθές τις τάξεις τους για να αξιώσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την κλιματική αλλαγή».

Γύρω στις 20.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Old Treasury Building και ζήτησαν να σταματήσουν οι έρευνες για λιγνίτη και φωταέριο, και να υιοθετηθεί η πολιτική για την παραγωγή ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

Χαρακτηριστικό ήταν το ακόλουθο σύνθημα των μαθητών: «Hey ho, hey ho, fossil fuels have to go».

Πάλι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η Mimi Vale, δεκάχρονη μαθήτρια του Foster Primary School, με την μητέρα της έκαναν ένα τρίωρο ταξίδι με το τρένο από την ανατολική περιοχή της Βικτώριας Gippsland για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία έξω από το Old Treasury Building. Η Mimi Vale είπε σε δημοσιογράφο πως στο αγρόκτημά τους για μεγάλο διάστημα δεν φυτρώνει χόρτο, και αναγκάζεται να βοηθάει τη μητέρα της να ταΐζουν τα ζώα με το χέρι, και τόνισε: «Αν δεν ενεργήσουμε επειγόντως, θα έρθει το τέλος του κόσμου».

Στο τέλος του εν λόγω άρθρου η εφημερίδα σημειώνει πως αυτή ήταν η δεύτερη διαμαρτυρία των μαθητών. Τον Νοέμβριο του 2018 χιλιάδες μαθητές είχαν παρελάσει σε πόλεις της Αυστραλίας, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γιατί στο μέλλον αυτοί θα υποστούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της.

Η εφημερίδα The Age σε άρθρο της με τίτλο «Hottest March on record», 3/4/19, αναφέρθηκε σε έκθεση της υπηρεσίας «Bureau of Meteorology», σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν το πιο θερμό σε όλη την Αυστραλία από τότε που υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Στην έκδοση της 10ης Απριλίου 2019 η ίδια εφημερίδα διαθέτει ολόκληρη σελίδα σε άρθρο για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Reducing Pollution Crucial to Saving Lives», το οποίο υπογράφουν 23 επιφανείς Αυστραλοί.

Στην έκδοση της 14ης Απριλίου 2019, σε άρθρο της με τίτλο «Direct reef warming puts heat on coal» η εφημερίδα αναφέρεται σε επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα κοράλλια στην θαλάσσια της Κουηνσλάνδης, περιοχή γνωστή ως «Great Barrier Reef», κινδυνεύουν με καταστροφή αν η θερμοκρασία του Πλανήτη μας αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς κελσίου.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα στην εφημερίδα The Age είναι ότι οι πολιτικοί καρκινοβατούν στο ζωτικής σημασίας θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ η νέα γενιά εκφράζει τις ανησυχίες της για τις καταστροφικές μελλοντικές επιπτώσεις της, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές για τη δική τους γενιά, καθώς και για τις επερχόμενες γενιές.

Οι επιπτώσεις από την ανερχόμενη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας για την Αυστραλία θα είναι καταστροφικές σε πολλούς τομείς της οικονομίας της, διότι ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό μια ξηρή ήπειρος, και η ευημερία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το γεγονός ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβεί στην εκπόνηση, και σταδιακή εφαρμογή, συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μας προβληματίζει ως πολίτες της χώρας, καθότι οι επερχόμενες γενιές, με άλλα λόγια οι απόγονοί μας, θα υποστούν τις ολέθριες επιπτώσεις της…

 

Απρίλιος 2019, Κυριάκος Αμανατίδης, ΟΑΜ

 


 

 Συζήτηση για το κλίμα: 97% επιστημόνων δενσυμφωνούν σε τίποτα
IAN PLIMER


Συχνά υποστηρίζεται ότι το 97% των επιστημόνων συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι αλήθεια αυτό; Όχι. Είναι μια στατιστική για ζόμπι.

 

Στους επιστημονικούς κύκλους που αναμιγνύω, υπάρχει ένας συντριπτικός σκεπτικισμός για την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Πολλοί από τους συναδέλφους μου ισχυρίζονται ότι το μάντρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι η μεγαλύτερη επιστημονική απάτη όλων των εποχών και οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν ακριβά.

Εάν το 97 τοις εκατό των επιστημόνων συμφωνήσει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή
που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα νομίζατε ότι θα έπαιρναν ένα έντερο για να εξαφανίσουν τους σκεπτικιστές για το κλίμα σε δημόσιες συζητήσεις. Αντ 'αυτού, πολλοί επιστήμονες και ακτιβιστές εκφράζουν έντονη οργή για την πιθανότητα δημόσιων συζητήσεων, επειδή η επιστήμη έχει διευθετηθεί. Σε τελική ανάλυση,
το 97% των επιστημόνων συμφωνεί ότι οι εκπομπές από τον άνθρωπο οδηγούν
στην υπερθέρμανση του πλανήτη και δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση.

Στην 50χρονη επιστημονική μου καριέρα, δεν έχω δει ποτέ μια υπόθεση όπου το
 97% των επιστημόνων συμφωνεί. Σε οποιοδήποτε επιστημονικό συνέδριο
υπάρχουν συλλογές επιχειρηματολογικών κωδικοποιήσεων που δεν συμφωνούν
για τίποτα, υποστηρίζουν δεδομένα, πώς συλλέχθηκαν δεδομένα και τα συμπεράσματα που προέρχονται από δεδομένα. Ο σκεπτικισμός υποστηρίζει
όλη την επιστήμη, η επιστήμη υποστηρίζεται από επαναλαμβανόμενες
επικυρωμένες αποδείξεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα δεν βασίζονται
 σε μια επίδειξη χεριών, συναίνεσης, πολιτικής ή συναισθημάτων. Οι επιστήμονες, όπως οι δικηγόροι, οι τραπεζίτες, οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί και εκείνοι σε
όλους τους άλλους τομείς, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ειλικρινείς ή
 έντιμοι, και διάφορες πολεμικές κλίσεις επιστημόνων έχουν τους ηγέτες, τους οπαδούς τους, τους εξωτερικούς και τους εχθρούς τους. Οι επιστήμονες
διαφέρουν από πολλούς στην κοινότητα επειδή φέρεται να εκπαιδεύονται
για να είναι ανεξάρτητοι. Εκτός αν, φυσικά, κλονίζονται μεγάλες επιχορηγήσεις έρευνας για το κλίμα «επιστήμη».

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες έδειξαν ότι υπήρχε συναίνεση 97,1 τοις εκατό ότι ο άνθρωπος είχε προκαλέσει τουλάχιστον το ήμισυ της θερμοκρασίας του 0,7C από το 1950.

Πώς καθορίστηκε αυτό το ποσοστό 97,1 τοις εκατό; Με «επιθεώρηση» 11.944 δημοσιευμένων εφημερίδων. Η επιθεώρηση δεν είναι αυστηρή υποτροφία. Δεν υπήρχε κριτική ανάγνωση και κατανόηση από την ανάγνωση 11.944 εφημερίδων. Αυτό δεν ήταν δυνατό καθώς η μελέτη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2013, επομένως ήταν δυνατή μόνο μια σύντομη επιθεώρηση.
Τι επιθεωρήθηκε; Από ποιον?

Η ενότητα μεθοδολογίας της έκδοσης δίνει το παιχνίδι μακριά. «Αυτή η επιστολή σχεδιάστηκε ως έργο« επιστήμη πολιτών »από εθελοντές που συνέβαλαν στον  

ιστότοπο Skeptical Science (www.skepticalscience.com). Τον Μάρτιο του 2012,

 πραγματοποιήσαμε αναζήτηση στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφορίας στον

Ιστό για έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το 1991-2011 χρησιμοποιώντας αναζητήσεις θεμάτων για «υπερθέρμανση του πλανήτη» ή «παγκόσμια αλλαγή του κλίματος»

Αυτό μεταφράζεται ως: Αυτή η μελέτη ήταν μια προκατειλημμένη συλλογή απόψεων

από μη  επιστημονικούς, πολιτικά υποκινούμενους εθελοντές ακτιβιστές που

χρησιμοποίησαν μια μηχα νή αναζήτησης για λέξεις κλειδιά σε 11.944 επιστημονικές

εργασίες, δεν μπόρεσαν να κατανοήσου ν το επιστημονικό πλαίσιο της χρήσης της

«υπερθέρμανσης του πλανήτη» και «Παγκόσμια κλιματική  αλλαγή», που

ξαναγυρίστηκαν ως «επιστήμονες πολιτών» για να κρύψουν τον ακτιβισμό και την

άγνοιά τους, οι οποίοι δεν διάβασαν τα πλήρη έγγραφα και δεν μπόρεσαν

να αξιολογήσουν κριτικά την ποικιλομορφία της επιστήμης που δημοσιεύτηκε σε αυτό.

Τα συμπεράσματα ήταν προβλέψιμα διότι η μεθοδολογία δεν ήταν αδιάφορη και

 περιελάμβανε αποφάσεις από εκείνους που δεν ήταν ανεξάρτητοι.

Ως μέρος μιας επικριτικής κριτικής ανάλυσης αυτής της εργασίας από πραγματικούς

 επιστήμ ονες, τα πρωτότυπα 11.944 έγγραφα διαβάστηκαν και οι αναγνώστες

κατέληξαν σε ένα διαμετρικά αντίθετο συμπέρασμα. Από τα 11.944 έγγραφα, μόνο 41

ανέφεραν ρητά ότι οι άνθρωποι  προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από το 1950
(0,3 τοις εκατό). Από τα 11.944

 έγγραφα «επιστήμη» για το κλίμα, το 99,7 τοις εκατό δεν ανέφερε ότι το διοξείδιο του

άνθρακα προκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το

1950. Ήταν λιγό τερο από 1 τοις εκατό και κανένα έγγραφο δεν υποστήριξε μια ανθρωπογενή καταστροφή υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Η πολιτική πολιτική και ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός βασίζονται σε αυτήν την ψευδή

συναίνεση 97% που καταβάλλει ο φορολογούμενος για να κλέψει περαιτέρω τον

φορολογούμενο με επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες που στροβιλίζουν πτηνά και

νυχτερίδες, ρυπαίνοντας ηλιακά πάνελ και φυλλάδια σε όσους έχουν κολλώδη

δάχτυλα στο διεθνές κλίμα βιομηχανία. Αυτή η υποτιθέμενη συναίνεση 97% έχει

αλλάξει τον ηλεκτρισμό μας από φθηνό και αξιόπιστο σε ακριβό και αναξιόπιστο.

 

Ακτιβιστές χωρίς δέρμα στο παιχνίδι θέτουν τη σκηνή για οικονομική αυτοκτονία.

Ήρθε η ώρα για τα κίτρινα πουκάμισα στους πολιτικούς για το πουκάμισο για την

άκριτη αποδοχή τους για απάτη που έχει ήδη κοστίσει στην κοινότητα εκατοντάδες

δισεκατομμύρια δολάρια.

 
Το τελευταίο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή
Ian Plimer, The Climate Change Delusion

and the  Great Electricity Ripoff, εκδίδεται από το Connor Court.

 

 
 
 
    
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info