ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 


 

 

 
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ
ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΤΡΙΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΣ, ΕΛΛΗΝΙΣ
ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

 

Περιόδους λάμψης αλλά και απαξίωσης έζησε η Ελληνική κρουαζιέρα, ξεκινώντας τα πρώτα βήματά της το 1954 όταν ο Ελληνικός Οργανισμός εγκαινίασε τις πρώτες κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά. Εκείνη την εποχή το λιμάνι του Πειραιά αντιπροσώπευε το ιδανικό σημείο απόπλου για τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονταν τα Ελληνικά νησιά, την Ασιατική και την Αφρικανική ήπειρο ήταν κόμβος ταξιδίων για την ανατολική Μεσόγειο και μεταξύ των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Το 1963 ξεκινάει τη δραστηριότητά του ο Ομιλος Χανδρή. Ο Αντώνης Χανδρής συνδέει την Ελλάδα με την Αυστραλία με τα πλοία Ελληνίς, Αυστραλίς και Πατρίς. Εκεινα τα χρόνια τα πλοία αυτα εξυπηρετούν το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της Ελλαδας προς την Αυστραλία. Από τα καταστρώματα αυτών των καραβιών πολλά δακρυσμένα μάτια είδαν για τελευταία φορά την Ελλάδα. Αυτά τα καράβια μετέφεραν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες και κρατούν καλά φυλαγμένα τον πόνο, τα δάκρυα, την απελπισία που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι καθώς το καράβι τους μετέφερε σε ένα λιμάνι από όπου θα ξεκινούσε η οδύσσεια του καθενός!

Σήμερα φιλοξενούμε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αγγελος Μποροδήμος, μηχανικός του Πατρίς, Ελληνίς και Αυστραλίς, στον Θωμά Τσαμούρα, εκφωνιτή του Ράδιο Σύμπαν και επιβάτη του Πατρίς σε ηληκια 6 ετων!

Ο κ. Άγγελος Μποροδήμος που μένει στο Μεσολόγγι με συγκίνηση και αγάπη απήυθυνε θερμό χαιρετισμό στους μετανάστες που τελικά ρίζωσαν στην νέα πατρίδα. Ακόμα θυμάται τα δακρυσμένα μάτια και την αγωνία στα πρόσωπα αυτών που έφευγαν καθώς μπροστά τους απλωνόταν ένα αβέβαιο μέλλον.
.
>

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΜΟΥΡΑΣ

.
Θ.Τ.: Κύριε Μποροδήμο, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας να μιλήσετε στην εκπομπή Ραδιο Ζευξη με την Καλυμνο, του Ράδιο Σύμπαν. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εκπομπή θα φέρει δάκρυα στα μάτια πολλών μεταναστών καθώς θα θυμηθούν με νοσταλγία εκείνα τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης. Πέστε μας, ποιά ήταν η ειδικότητά σας στα καράβια αυτά.
Α.Μπ.: Ήμουν μηχανικός, δόκιμος.
,
Θ.Τ.: Πόσα ταξίδια έχετε κάνει προς Αυστραλία;
Α.Μπ.: Μια δεκαετία ολόκληρη. Απο το 1959 εως το 1970.
.
Θ.Τ.: Θυμάστε να μας πείτε πότε ακριβώς ήρθε το Aυστραλίς στην Ελλάδα από Αμερική και πότε ξεκίνησαν τα ταξίδια προς Αυστραλία; Μάλιστα, έχω διαβάσει ότι το Αυστραλίς ηταν το δεύτερο μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο της Αμερικής!
Α.Μπ.: Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία Χανδρή υπέγραψε συμφωνία να μεταφέρει μετανάστες από Ελλάδα προς Αυστραλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60. Άρχισε τότε να αγοράζει καράβια. Τον Οκτώβριο του 1964 αγόρασε το S.S. America το οποίο και μετονόμασε SS Australis. Οι επισκευές κράτησαν περίπου τρία χρόνια. Είχαν έρθει δύο καπεταναίοι Εγγλέζοι και ένας μηχανικός ο Τζον Πέτεν. Ο μπαρμπα-Γιάννης ο Πετρόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε το βαπόρι στην αρχή. Το καράβι ρυμουλκήθηκε από δύο μεγάλα Ολλανδικά βαπόρια στο λιμάνι του Πειραιά.
>
Θ.Τ.: Πέστε μας λίγα λόγια για το Πατρίς.
Α.Μπ: Το αγόρασε η εταιρεία Χανδρή το 1959. Το πήγαν για επισκευές και μετατροπή στο North Shields και μετά από τρεις βδομάδες το Πατρίς ανακαινίζετε και αποκτάει καμπίνες με δυνατότητα να φιλοξενήσει 1000 επιβάτες στην τουριστική θέση και 36 θέσεις για επιβάτες πρώτης κατηγορίας. Αμέσως μπαίνει στη γραμμή Ελλάδα-Αυστραλία μεταφέροντας αμέτρητες χιλιάδες Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Συνολικά έκανε 91 ταξίδια στην Αυστραλία μεταξύ 1959 και 1975! Τo παρθενικό του ταξίδι στην Αυστραλία ξεκίνησε από Πειραιά στις 14 Δεκεμβρίου 1959 μέσω της διώρυγας του Σουέζ , Τζιμπουτί στο λιμάνι της δυτικής Αυστραλίας Fremantle, στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ όπου έφθασε στις 9 Ιανουαρίου 1960.
.
Θ.Τ.: Κάποια εμπειρία που έχει μείνει ζωντανή στη μνήμη;
Α.Μπ.: Θυμάμαι χαρακτηριστικά δυό νέους, ο ένας από τα Τρίκαλα και ο άλλος από την Καρδίτσα. Ήταν και οι δύο στις κουπαστές. Εγώ είχα πάει να ελέγξω όταν είδαν τον έναν να έχει κρεμαστεί, έτοιμος να πηδήξει. Κατάφερα και τον τράβηξα Τον άρπαξα από τα μαλλιά. Την ώρα εκείνη έφυγε ο άλλος και πήδηξε μέσα στο νερό. Ειδοποίησα τη γέφυρα και οι ναύτες κατέβηκαν και τον σώσανε. Ευτυχώς το παλικάρι δεν πνίγηκε Αξέχαστα όλα αυτά. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, ένοιωθε πως ξεριζώνεται. Αισθάνονταν ότι πήγαιναν προς το θάνατο. Οι περισσότεροι έβλεπαν το μέλλον αβέβαιο και δεν ξέρανε ποιά θα ήταν η κατάληξή τους. Πάντως μπορώ να πω, ότι όλο το πλήρωμα, είμασταν περίπου 170 άτομα, τους συμπονούσαμε αυτούς τους ανθρώπους.
.
Θ.Τ. Το Αυστραλίς πώς το συγκρίνεται με το Πατρίς;
Α.Μπ: Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση. Το Αυστραλίς ηταν το δεύτερο μεγαλύτερο υπερωκεάνειο της Αμερικής την εποχή που το αγόρασε ο Χανδρής και το έφερε στην Ελλάδα. Το Πατρίς ηταν πολυ πιο μικρώτερο και δεν είχε την τεχνολογία του Αυστραλίς. Επίσης το Πατρίς είχε ενα πρόβλημα απο το σχεδιαστή του. Οταν ταξίδευε έπρεπε να προσέχουμε γιατι υπήρχε κίνδυνος να πάρει φωτιά στο μηχανοστάσιο. Μάλιστα, ο Αγγλος που σχεδίασε το Πατρίς προσπάθησε μια ολόκληρη ζωη να βρει την βλάβη, αλλά δεν τα κατάφερε.
.

Θ.Τ. Πότε και γιατί σταμάτησαν να μεταφέρνουν μετανάστες τα καράβια αυτα;
Α. Μπ: Η χρήση των υπερωκεάνιων άρχισε να τερματίζεται με την εξέλιξη των αεροπορικών συγκοινωνιών. Από τη δεκαετία του 1970 άρχισαν σιγά σιγά να αποσύρονται και να μετατρέπονται σε ποντοπόρα κρουαζιερόπλοια στο νεο τουριστικό κλάδο που ανθεί εως σήμερα.
.
Θ.Τ.: Τί απέγιναν αυτά τα τρια καράβια;
Α.Μπ.: Το Πατρίς το πήρε η εταιρεία Καραγιώργης το 1979, και έκανε για ένα διάστημα δρομολόγια Πάτρα-Ιταλία. Στην συνέχεια το πουλήσανε στους Ασιάτες, και μαζί με το Ελληνίς διαλύθηκε το 1987 στο Πακιστάν.
Το Αυστραλίς βρίσκεται στους Κανάριους Νήσους Κομμένο στα δύο διαλύεται σιγά σιγά από τα κύματα του Ατλαντικού.

.
Θ.Τ.: Πράγματι, δακρύζει κανείς στη θέα αυτών των καραβιών που πεθαίνουν τόσο άδοξα. Κύριε Μποροδήμο, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι πριν κλείσουμε την εκπομπή;
Α.Μπ.: Θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς από τον Ζαχαρόπουλο το μηχανικό, τον Γιώργο Τζαμάρα επίσης μηχανικό, τον καπετάν Γιάννη από την Πάτρα. Έχουμε ακόμα επικοινωνία και όλοι θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια με μεγάλη νοσταλγία. Οι στιγμές αυτές αποτελούν μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού. Εύχομαι σε όσους ταξίδεψαν με αυτά τα καράβια να είναι πάντα καλά.

www.radiosymban.com.au

 


v

 ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΜΟΥΡΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Θωμάς Τσαμούρας  B.A. Dip Ed.,  M. Litt.

1962 -  Γεννήθηκε  στις  3 Νοέμβριου 1962 στην Καρδίτσα Θεσσαλίας

1969  - Εφτασε στην Αυστραλία στις 17 Απριλίου 1969 σε ηληκία 6 ετών

1974 -   Τελείωσε το HAMILTON Public του Νewcastle

1980 -   Τελείωσε το ΜEREWETHER HIGH SCHOOL του Νewcastle

1983 -   Αποφιτεύει απο την Φιλολογική Σχολή του University of Newcastle, με το πτυχίο                                            

             Bachelοr of Arts (B.A.)

1984 -   Αποφιτεύει απο την Φιλολογική Σχολή του University of Sydney με το μεταπτυχιακό               

             Graduate Diploma in Education  (Dip. Ed.)

1986 -  Αποφιτεύει απο την Φιλολογική Σχολή του University of New England με το μεταπτυχιακό 

 Master of Letters (M. Litt.) με διατριβή Ελπίδα και Ευθύνη στο λογοτεχνικό έργο του Αντώνη  Σαμαράκη.

1987 -  Εργάζεται στην Ελλάδα για τρια χρόνια ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας

1990 Επιστρέφει στην Αυστραλία και αργάζεται ως αναπληρωματικός καθηγητής Αγγλικής  Φιλολογίας σε διάφορα γυμνάσια του Νιούκαστλ.

1992  -  Διορίζεται στο MUSWELLBROOK HIGH SCHOOL ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας

1993 -  Μετατίθεται στο MAITLAND HIGH SCHOOL και διδάσκει Αγγλικά και Ιστορία μεχρι σήμερα

1997 -  Αναλαμβάνει την διεύθυνση του Στούντιο 3 του Ράδιο Σύμπαν στο Νιούκαστλ και  παρουσιάζει ποικιλία εβδομαδιαίων εκπομπών  εως σήμερα

2000 Παντρεύεται την Ειρήνη Γεωργίου με την οποία εχει τρια παιδιά (Αλεξάνδρα 9, Γιώργο 4,  Μαγδαλινή 2) και ζει μόνιμα στην πόλη ΝEWCASTLE NSW εως σήμερα


 


 

 

 
 
 
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info