ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ

 

ΣΤΗ  ΧΑΣΗ  ΚΑΙ  ΣΤΗ  ΦΕΞΗ

                                                                                                        Του  Σωτήρη Μανταλβάνου

Δίκτυα και  Διαδίκτυα

 Ούτε σχέσεις, ούτε πρόβλημα έχω με τα δίχτυα,  ένα χρήσιμο εργαλείο για τον άνθρωπο, φονικό βέβαια για κάποια ζώα, γενικά όμως συμπαθή. Ακόμη κι ο Ιησούς τα ευλόγησε, αφού κάλεσε κοντά του τους ψαράδεςΚι αφού τους έστειλε να ψαρέψουν ανθρώπους, τί άλλο θα χρησιμοποιούσαν παρά δίχτυα; Το αγκίστρι καρφώνεται στο λάρυγγα, στα χείλη, στη γλώσσα και πονάει κι ένα λογικό ψάρι ταποφεύγει

΄Οταν τα δίχτυα πιάνουν ανθρώπους, αλλά και θεούς, γίνονται επικίνδυνα. Ο γιος του Δία, ΄Ηφαιστος, ήταν ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας  (κοινώς σιδεράς, όχι βέβαια και γύφτος). Σύζυγός του, η όμορφη θεά Αφροδίτη, η οποία είχε πολλούς θαυμαστές, θνητούς και αθάνατους, και κάποτε υπέκυπτε Βλέπετε, στον έρωτα δεν μπορεί ναντισταθεί κανένας, ούτε θεός, μιας κι ο ίδιος, θεός και γλυκούλης! Τούτη τη φορά αναστάτωσε την καρδιά της ο λεβέντης θεός του πολέμου ΄Αρης. Μυρίστηκε ο ΄Ηφαιστος την απιστία κι έγινε μπαρούτι. Θεός να σκοτώσει θεό δε γινόταν, μπορούσε όμως να ρεζιλέψει τους δύο εραστές. ΄Εφτιαξε, λοιπόν, ένα μεταλλικό δίχτυ άθραυστο, αλλά και αόρατο. Το έστησε πάνω από το κρεβάτι του και είπε πως πάει Αιθιοπία, όπου θα του έστηναν άγαλμα. Τότε δεν υπήρχαν τηλέφωνα, αλλά οι θεοί επικοινωνούσαν τηλεπαθητικώς. Η Αφροδίτη έστειλε μήνυμα στον αγαπημένο της: Ο Κουτσός  (είχε ελάττωμα στο πόδι ο ΄Ηφαιστος) πετά προς Αντισαμπέμπα· δεν περνάς απτο σπίτι για καφεδάκι  Ο ΄Ηφαιστος, όμως, πισωγυρίζει ξαφνικά και βρίσκει τους δύο στο κρεβάτι. Πατά το κουμπί και πιάνονται τα πουλάκια στο δίχτυ. Χτυπάει σύρμα και έρχονται οι υπόλοιποι τέσσερες άρρενες θεοί απτον ΄Ολυμπο. Μόλις αντικρύζουν τους παγιδευμένους, λύνονται στα γέλια.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ_ (στο Δία)  Μπαμπά, διαμαρτύρομαι εντόνως. Πάει η τιμή μου! Να τους τιμωρήσεις παραδειγματικά!

ΔΙΑΣ_ (Γελώντας κάτω απτα μουστάκια του)  Καλά, παιδί μου, θα επιληφθώ.

΄Ανοιξε τώρα το δίχτυ. Αιχμαλωτίζονται οι θεοί!

ΗΦΑΙΣΤΟΣ._ Δεν τους ελευθερώνω. Θέλω βαρειά τιμωρία. ΄Εχω γίνει ηφαίστειο!

ΔΙΑΣ_ Μην το πολυλές και σου μείνει τόνομα!

ΕΡΜΗΣ__ Νά μουν εγώ με την Αφροδίτη κι ας μην άνοιγε ποτέ το δίχτυ.

Και σήμερα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δίχτυα βαμβακερά, τρίχινα, συνθετικά, αλλά και αόρατα, κάτι σαν του ΄Ηφαιστου, τα οποία συλλαμβάνουν ανθρώπους και μπορούν να χωρέσουν μέσα,  όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Επειδή η σύλληψη γίνεται δια του διχτύου, τα λένε Διαδίκτυα. Και στ΄Αγγλικά λέγονται Internet, αν και σωστότερο θα ήταν Into net, μέσα στο δίχτυ.

Τώρα, τί σχέση έχει το Διαδίκτυο με μένα; Μεγάλη. Δεν το θέλω. Λένε πως είναι άκρως εξυπηρετικό, πως κάνει χίλιες δυο δουλειές με απίστευτη ευκολία. Μα δεν έχω δυσκολία· σε τί με διεκολύνει; Πριν, δεν κάναμε μια χαρά τις δουλειές μας;  Αργούσαμε; Και! Ποιος μας κυνηγά; ΄Υστερα, για πολλούς χρήστες και κυρίως παιδιά είναι καταστροφικό γιατί βλέπουν ακατάλληλα προγράμματα και στραβώνονται, όταν στήνονται με τις ώρες μπροστά στην οθώνη του Υπολογιστή. Αλλά κυρίως δεν το θέλω, γιατί αισθάνομαι τσιτσίδι, σαν τον ΄Αρη, μέσα στο δίχτυ και δεν έχω πού να κρυφτώ. Από την άλλη άκρη της γης, μπορούν να βάλουν χέρι στην τσέπη μου, να δουν ότι έχω στην τράπεζα 6.666(!)  δολλάρια και να τα

ξαφρίσουν κι όλας. Γνωρίζουν πού κοιμήθηκα χθες βράδυ Εν τάξει, δε φώναξαν τους τέσσερες να καγχάσουν, αλλά αν έρθει το νέο σε κάποιο πρόσωπο στο σπίτι, τί γίνεται! Γι αυτό αισθάνομαι γυμνός και γίνομαι κι εγώ ηφαίστειο σαν τον ΄Ηφαιστο.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους δικτυωμένουςνα κάνουν την επανάστασή τους και να ελευθερωθούν απτο δίχτυ, αλλά φοβάμαι πως δε θα μακούσει κανείς. Επειδή είσαι κάποιας ηλικίας θα μου πουν  και δεν τα καταφέρνεις με τη νέα τεχνολογία, δε θα σου κάνουμε το χατίρι, γιατί εμείς χωρίς Διαδίκτυο δεν κάνουμε· για τους περισσότερους από μας είναι η ΄πρέζα΄ μας.

΄Ετσι, απομένω μόνος και                           διαμαρτυρόμενος.


 


Γράφει Ο Σωτήρης Μανταλβάνος


 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info