ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 

 Κάθε εβδομάδα ο  Αναγνώστης παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο από την Ιστορία αλλιώς
του Γιάννη Λιάσκου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

ΑνδρEας  ΣυγγρOς

ΑριστεIδης ΣτεργιAδης Aρπαλος

Αλκιβιάδης του Κλεινίου! Εξαίρετος κύριος! Όσες φορές έσωσε την πατρίδα του, άλλες τόσες την πρόδωσε! Αλλά κι οι Αθηναίοι, κατά κανόνα, τον αντιμετώπιζαν σχιζοφρενικά! Τις παραμονές των θριάμβων του, του έβαζαν τρικλοποδιές, κι όταν επέστρεφε με το στίγμα του προδότη, τον αποθέωναν!Λοιπόν! Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Τα πολλά λόγια, όμως, έτσι; Όχι ο αξιότιμος Έλληνας ευεργέτης, ο κ. Ανδρέας Συγγρός! Αυτός μόνο φτωχός δεν υπήρξε! Τώρα, όμως, "θα του τα σούρω", που είπε, κάποτε, και η Βάσω στους γιατρούς στην Ελλάδα και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι!


26 Αυγούστου 1922! Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης, αυτός ο οικτρός σατράπης όπως τον αποκαλούσαν οι Μικρασιάτες, εγκαταλείπει κρυφά την πόλη αφήνοντας το ελληνικό στοιχείο στα χέρια των Τούρκων!

Άλα της ο Άρπαλος! Μεγάλος μάγκας! Δυο φορές βούτηξε τους θησαυρούς του Μεγαλέξανδρου και καθάρισε και τις δυό! Ο μεγάλος στρατηλάτης έδειξε στο πρόσωπό του πολύ μεγάλη ανοχή! Ένα από τα αινίγματα της ιστορίας!

ΑσHμω ΓκοYρα

ΔαβIδ

ΦρανσIσκο ΠιζAρο

ΦρYνη

Νταλιάνα η Ασήμω μας, μια κοπελάρα ως εκεί πάνω! Έτσι ήταν γνωστή στην εποχή της, ψηλή και λυγερόκορμη, σαν το νταλιάνι, το καριοφίλι! Αλλά από τότε που πήρε και στρατηγό, έγινε η Γκούραινα η παινεμένη!

 

Να, ένας προφητάναξ γεμάτος πάθη! Ένας βιβλικός Ζορμπάς! Όπως ακριβώς κι ο ήρωας του Καζαντζάκη, πορεύτηκε με πυξίδα την καρδιά κι όχι το μυαλό! Μια ζωή βγαλμένη, λες, από κάποιο πλατώ του Χόλιγουντ! Βασίλεια,

Είναι ανήσυχος, σήμερα, ο κυβερνήτης! Περπατάει στο γραφείο του συννεφιασμένος! Να, έτσι! Πάνω, κάτω! Πάνω, κάτω! Πάνω, κάτω! Κάτι περιμένει, που ίσως έρθει, ίσως δεν έρθει, που λέει κι ο Χατζής!

Ρε, τη Μνησαρέτη! Ξεκίνησε πουλώντας κάπαρη για τη φτωχή της οικογένεια και πέρασε στην αθανασία ως η ωραιότερη και διασημότερη εταίρα του κόσμου, με το όνομα Φρύνη! Όλα αυτά τον 4ο π.Χ. αιώνα!

ΗλιογΑβαλος

ΙοYλιος ΚαIσαρ

Ιουστινιανός ο Β'

 

Τι να σου κάνει κι ο Ηλιογάβαλος; Πιτσιρικά 14 χρονών τον έστεψε στη Ρώμη αυτοκράτορα η γιαγιά του η Ιουλία Μαίσα, εκεί στα 218 μ.Χ. Μια γιαγιά, βίος και πολιτεία! Ήταν η ίδια, τέσσερα χρόνια αργότερα, που θα τον έριχνε στα σκυλιά!

 

 

Μεγάλος άντρας ο Καίσαρας και πολυσχιδής προσωπικότης! Υπήρξε νομοθέτης, αυτοκράτορας, ιστορικός! Αλλά και σαν στρατηγός διέπρεψε! Ένα εκατομμύριο τα θύματα των πολέμων του! Γιατί έτσι δουλεύει το σύστημα!

 

Ιουστινιανός ο Β', γνωστός και ως ρινότμητος, κουτσομύτης κι ασημομύτης! Ας όψεται ο μπαγάσας ο Λεόντιος! Όχι μόνο του πήρε το θρόνο αλλά του κουτσούρεψε και τη μάπα! Μύτη, αυτιά και δε συμμαζεύεται!

  

 Λιaσκοs Γιaννηs
BIOGRAPHY / ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 ΕΚ ΒΑΘΕΩΝΝ
Του Γιάννη Λιάσκουυ

 

 

 
Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info