ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

   Σκεπτόγραμμα
 

Αλιείς Μαργαριταριών !

΄Οταν οι μαθητές διαγωνίζονται- όλοι τους στο Γυμνάσιο, το Λύκειο ακόμη και στα Πανεπισήμια και άλλες σχολές- βρίσκονται σε τέτοια... πνευματική έξαρση που ξεφουρνίζουν μερικά αξιομνημόνευτα  μαργαριτάρια που είναι για γέλια. Από αξιόπιστη πηγή έλαβα τα παρακάτω από την Ελλάδα και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας ως άκρως ελληνικές δημιουργίες της γενέτειρας.

Εσπεριδοειδή σαν τα πορτοκάλια είναι και τα μαντολίνια, αλλά πιο μικρά και με φλούδα που βγαίνει εύκολα. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Η επετηρίδα είναι αυτό που βγάζουμε στα μαλλιά μας άμα δεν λουζόμαστε συχνά. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Ο μισογύνης είναι τέρας μυθολογικό, μισός γυναίκα και μισός άλλο πράμα, απερίγραπτης ασχήμιας και τελείως εξαγριωμένος με την κατάστασή του.(Γυμνάσιο Θεσπρωτίας)

Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιβύη της Αλεξάνδρειας. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Στην αρχαία εποχή δεν υπήρχαν ξένες χώρες, γι αυτό δεν έχουν βρει οι αρχαιολόγοι αρχαία διαβατήρια. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν, γιατί οι Θερμοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθμό. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Την Οδύσσεια την έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ηλιάδης. (Γυμνάσιο Λαμίας)

Tα Χερουβίμ και τα Σεραβίμ ήταν μικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά-αριστερά στο πλάι των μεγάλων αγγέλων. Τα Χερουβίμ χερούβιζαν (δεξί πέταγμα) και τα Σεραβίμ σερούβιζαν (αριστερό πέταγμα). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουβίμ για πέταγμα κατευθείαν στη μέση. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε. (Γυμνάσιο Καλαμάτας)

Η κυριότερη αιτία της εξάτμισης είναι η φωτιά κάτω από το κατσαρολάκι. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλ. με δυο έννοιες. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ενεργητική φωνή: Κυνηγάω τον λαγό. Παθητική φωνή: Ο λαγός με κυνηγάει. (Γυμνάσιο Κορίνθου)

Οι βιταμίνες βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα από τις αλφαμίνες και τις γαμαμίνες. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά. (Λύκειο Ξάνθης)

Η μπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή με ένα μπα και δύο να.(Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για τις εικονομαχίες; Απάντηση: Εικονομαχίες ήταν οι μάχες που έκαναν οι λαοί για τις εικόνες. Όποιος κέρδιζε τη μάχη κέρδιζε και τις εικόνες. (Γυμνάσιο Αθήνας)

Ο  Ε. Λύτης και ο  Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ. (Γυμνάσιο Αργοστολίου)

Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)

Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη, και για το λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες. (Γραπτό υποψηφίου για τη Σχολή Αστυνομίας)

Η μάνα του Ρασπούτιν ήτανε η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας. (Γυμνάσιο Καρδίτσας)

Ο Κορινθιακός Κόλπος ευρίσκεται τελείως κατά μήκος. (Γυμνάσιο Πάτρας)

Το φοβερότερο όπλο των αρχαίων Αράβων ήταν ο Ευνούχος.(Αγνώστου Ταυτότητας)

Οι Έλληνες εφεύρεσαν τη γεωμετρία για να αποφύγουνε την άλγεβρα που ήτανε αράπικη.(Αγνώστου Ταυτότητας)

Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το Φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά.(Αγνώστου Ταυτότητας)

Και τέλος ένα παρόμοιο από το δικό μας εδώ VCE.  Μαθήτρια τελείωνε την ΄Εκθεσή της με θέμα ΄Ενας ελληνικός γάμος στη Μελβούρνη με τη φράση : Εγώ αρέσω πολύ το ελληνικό γαμό !

 

Μελβούρνη η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο 
 Ας το σκεφτούμε όλοι μας στα σοβαρά, πως το Νέο Έτος 2012 δεν έχουμε να ταξιδέψουμε ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική, ή κάπου αλλού, γιατί η πιο βιώσιμη πόλη όπου μπορεί να ζήσει κανείς καλύτερα από κάθε άλλο μέρος του κόσμου είναι η Μελβούρνη μας. Η καλύτερη ποιότητα ζωής για σας και την οικογένειά σας, είναι εδώ στην πόλη που ζούμε, και φαίνεται πως όλος ο κόσμος μάς ζηλεύει και μας κατατάσσει στην κορυφή του.

Γυρίστε ανάποδα ή αντίποδα- όποιο χάρτη του κόσμου που έχετε και βάλτε το Νότο στο Βορρά που έχουν όλοι οι χάρτες και να σου η Μελβούρνη δεσπόζει πρώτη και καλύτερη. Περάσαμε και το Βανκούβερ του Καναδά που είχε τη ζηλευτή θέση και την έχασε η Μελβούρνη την κέρδισε επάξια! 

ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ 

Το Economist Intelligence Unit με κάποια βασική λογική πολλών κριτηρίων, κατέταξε τη Μελβούρνη στην πρώτη θέση ανάμεσα σε άλλες 139 πόλεις του κόσμου. Τι προσφέρει η Μελβούρνη περισσότερο από όλες τις άλλες; Αυτοί που κρίνουν με αδιάβλητα κριτήρια λένε πως η Μελβούρνη προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για ανθρώπινη ζωή, αλλά και το καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Τα κριτήρια του Economist ήταν τα εξής: η σταθερότητα της ζωής, η υγεία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και γενικά όλες οι ανθρώπινες υποδομές της πόλης για μια καλύτερη ζωή.

Ανάμεσα στις 140 πόλεις η κατάταξη των δέκα πρώτων είναι η εξής: 1) Μελβούρνη, 2) Βιέννη, 3) Βανκούβερ, 4) Τορόντο, 5) Κάλγκαρι, 6) Σίδνεϊ, 7 Ελσίνκι, 8) Πέρθη, 9) Αδελαΐδα και 10) Όκλαντ. 

ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ; 

Φαίνεται πως μεγαλώνουμε και βελτιωνόμαστε στην πόλη μας. Διαπιστώνεται από άλλους πως κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει ως υποδειγματικό στη Μελβούρνη που δεν το έχουν οι άλλες. Η πράσινη πορεία της πόλης με πάρκους και δρόμους είναι πολύ αισθητή. 

Η ποιότητα του περιβάλλοντος συνέχεια βελτιώνεται με τις περιβαλλοντικές στρατηγικές. Ήδη εγκρίναμε για όλη την Αυστραλία και τους νέους νόμους για τις εκπομπές του άνθρακα. Το νερό μας λιγοστό μέχρι χτες και άφθονο σήμερα είναι από τα καλύτερα κάθε άλλης πόλης. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι υποδειγματική. Αρχίσαμε με επιτυχία να συλλέγουμε την ηλιακή ενέργεια με τους ειδκούς ηλιακούς συλλέκτες. Το φυσικό μας αέριο άφθονο για όλους. Μόνοι σας βλέπετε αυτές τις βελτιώσεις και μπορείτε να αναφέρετε και πολλές άλλες, που ανεβάζουν το ποιοτικό επίπεδο της ζωής.

Η πόλη μας απλώνεται με σχέδιο προς όλες τις κατευθύνσεις και στα εσωτερικά προάστια μεγαλώνει σε ύψος με τα νέα διαμερίσματα. Οι καινοτομίες μας είναι πολλές και σημαντικές όπως αυτή που φυτεύουμε πάνω από δέκα δέντρα για κάθε νέο αυτοκίνητο που βγαίνει στο δρόμο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο πληθυσμός μας διπλασιάστηκε και αυτό μάλλον με το καλύτερο σχέδιο από κάθε άλλη πόλη. 

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ 

Η πιο βιώσιμη πόλη! Τι ακριβώς όμως να σημαίνει βιωσιμότητα; Ο βίος είναι η ζωή. Άρα βιωσιμότητα θα πρέπει να σημαίνει κάτι σαν τη ζωτικότητα, να ζεις τη ζωή καλά και σωστά. Να έχεις όλες τις υπηρεσίες που θα σε εξυπηρετούν: Καλή συγκοινωνία, καλά και προσιτά καταστήματα, φθηνά σπίτια, καλό περιβάλλον, χαμηλή εγκληματικότητα, καλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καλή διοίκηση για όλα και καλή επικοινωνία όλων των κατοίκων κ.α.

Η Μελβούρνη έχει 314 προάστια. Μπορεί όλα να έχουν την ίδια υποδομή σε όλα τα ανωτέρω: Και ναι και όχι, αλλά όλα βελτιώνονται συνεχώς.

Ρώτησαν αρκετούς εάν πράγματι νιώθουν ευτυχείς που ζούνε στην πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου. Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει ότι είμαστε τόσο καλή πόλη. Για να μάς το λένε όμως κάτι θα ξέρουν με τις συγκρίσεις που κάνουν. Μπράβο μας! Τούτο είναι παγκόσμιο ρεκόρ και με τον κόπο μας της καλής συμβίωσης με τα όλα μας κάναμε τη Μελβούρνη Πρώτη. Άρα, κάτι πολύ καλό έχουμε εδώ και θα πρέπει να το εκτιμήσουμε, γιατί αυτό είναι το κοινό μας κατόρθωμα.

Και τέλος, ας κάνουμε στους εαυτούς μας την επιμυθιακή ερώτηση: Πόσο ευτυχείς νιώθουμε που ζούμε στην πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου;

Ντρομάνα: 2-1-12

 

 


 
Του ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πολιτισμική Μοιχεία

Το άσυλο του ασύλου

Ελληνικό ή Φοινικικό το αλφάβητό μας;

Ας μεταφράσουμε!

Το αυσελληνιδικ είναι το   ausgreeknet

  Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Ο Τιτανικός έγινε Titanic 

Η γλώσσα είναι το φως που καίει

Αλιείς Μαργαριταριών !

Ελληνομάθεια;

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

H γεμάτη μας ζωή 

Μελβούρνη η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο 

Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Και ο χριστιανός έγινε κρετίνος!

 

 

   
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info