ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            
GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

ΜΙα συνοπτικΗ εικΟνα της ΦιλοσοφΙας

  Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Αλιείς Μαργαριταριών !

Μελβούρνη η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο 

Το άσυλο του ασύλου

Ο «Τιτανικός» έγινε «Titanic» 

«Ελληνομάθεια»;

Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ

Ελληνικό ή «Φοινικικό» το αλφάβητό μας;

Η γλώσσα είναι το φως που καίει

H γεμάτη μας ζωή 

Και ο χριστιανός έγινε κρετίνος!

Ας μεταφράσουμε!

Στην ΑγΙα ΛαΥρα πρΩτα ... ;

Η ΜπουμπουλΙνα

2013: Eτος Κ. Π.ΚαβAφη


Πολιτισμική
ΜοιχείαΤου ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ 

Την Κυριακή το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, στη 10η μελαγχολική επέτειο της Νάινιλέβεν (9/11), περαστικά έκανα μια σύντομη τηλεοπτική βόλτα στους Ελληνικούς σταθμούς, εδώ στη Μελβούρνη. Για κακή μου τύχη, νά σου και ένα νέο  εναρκτήριο τηλεοπτικό πρόγραμμα με τον... υπερήφανο τίτλο «Exclusive», παρακαλώ! Με απώθησε όντως «αποκλειστικά» στο πρώτο του λεπτό. Η τηλεπαρουσιάστρια έλαμπε από χαρά που οι «παραγωγοί» της βρήκαν ένα τέτοιο «super» μαγευτικό τίτλο, όπου τονιζόταν περίεργα το πρώτο Ε και υπερτονιζόταν ρητορικά το Χ (εδώ φυσικά ως Ξ) και προφερόταν χαϊδευτικά το clusive. Μόλις έλεγε το exclusive έλαμπε από χαρά  η κυρία τηλεπαρουσιάστρια που έχει την τύχη να ηγείται ενός τέτοιου έξοχου... program!

Κάθομαι και σκέφτομαι το τι να συμβαίνε με τους σημερινούς Έλληνες και μισούμε τόσο θανάσιμα και βάναυσα τη γλώσσα μας που είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας του Ελληνισμού. Το μεγαλύτερο και χειρότερο κακό είναι πως όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι τέτοιων προγραμμάτων νιώθουν άκρως υπερήφανοι για την... προσφορά τους. Ενώ το 1940 είπαμε όλοι μας εκείνο το τρανταχτό ΟΧΙ στους Ιταλούς, τις τελευταίες δεκαετίες της λεγόμενης Μεταπολίτευσης, ανοίξαμε διάπλατα τα σκέλη μας και διαπράττουμε ανερυθρίαστα μία ανείπωτη γλωσσική και πολιτισμική μοιχεία, γιατί η γλώσσα είναι η βάση του Ελληνικού μας πολιτισμού, του αγνού είναι μας. 

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ; 

Όταν λέμε Ελληνική γλώσσα – η πρώτη και πιο πλούσια και καλλιεργημένη γλώσσα του κόσμου – εννοούμε τον ίδιο τον Ελληνισμό. Αυτός έφτασε άξιος μέχρι τις μέρες μας με το μοναδικό όχημα που λέγεται Ελληνική γλώσσα. Το ζεύγος αυτό εάν πάρει διαζύγιο, υπογράφει ταυτόχρονα και το θάνατό του τελεσίδικα. Τον Ελληνισμό δεν τον σώζει ούτε το Ελληνικό κράτος, ούτε η «ορθόδοξη» θρησκεία μας. Αυτό μας διδάσκει η Ιστορία. Αυτό ακριβώς μάς υποδεικνύει και η ίδια η γλώσσα. Ο Ελληνισμός θα πάψει να υπάρχει τη στιγμή που θα πάψει να ομιλείται και να γράφεται η Ελληνική γλώσσα. Τα δύο αυτά ταυτίζονται και δεν υπάρχει το πρώτο χωρίς την ύπαρξη του δευτέρου. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε, με χίλια άλλα παραδείγματα σαν το παραπάνω «Exclusive», ότι μισούμε τη γλώσσα μας, πράγμα που ΔΕΝ γίνεται με κανένα άλλο λαό στον κόσμο. Μεγάλο κρίμα.

Πρέπει να είναι αυτονόητο σε όλους μας – στη μητροπολιτική Ελλάδα και στη Διασπορά – ότι η ύψιστη προτεραιότητα στην επιβίωση του Ελληνικού κράτους πρέπει να είναι η προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας και ο σεβασμός προς αυτήν, γιατί είναι ο πιο γερός μας συνδετικός κρίκος και συμβαίνει να είναι και ο μοναδικός. Αυτό όμως επαφίεται στους πολίτες του οι οποίοι τη στρατηγική αυτή πρέπει να την έχουν στο αίμα τους. Ιδού η Ελληνικότητά μας. 

ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 

Εμείς στο εξωτερικό διαπιστώνουμε αποκαρδιωτικά πως ο σημερινός Έλληνας στην Ελλάδα, μάς φαίνεται ανιστόρητος και αδιάφορος για ό,τι ειπώθηκε παραπάνω. Η γλωσσική διαφθορά φαίνεται παντού και από εδώ διαπιστώνουμε μία κακομοιριά και έναν άκρατο μισελληνισμό. Η ξενομανία του τον κάνει και σχιζοφρενή. Ενώ μισεί τους Αμερικανούς, γλωσσικά θέλει να γίνει... αμερικανάκιας. Εάν κάποιος από εμάς τού υπενθυμίσει ότι διαπράττουν ολοφάνερη εθνική αυτοκτονία, θα μάς πάρουν με τις... εισαγόμενες λεμονόκουπές λέγοντας: Δεν ξέρετε τίποτε εσείς οι... μετανάστες!

Εάν η Ευρώπη – που βλέπει τι γίνεται στην κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού – μάς βοηθούσε στο δρόμο της γλωσσικής μας σωτηρίας, εμείς και πάλι θα κάναμε προγράμματα σαν το «Exclusive», βάζοντας την ταφόπλακα στον Ελληνισμό μας. Ποιος φταίει λοιπόν και δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε από το γλωσσικό μας λήθαργο και την εθνική μας αυτοκαταστροφή και αυνανιζόμαστε υπαίθρια πιπιλίζοντας ανεμομάζευτες αγγλικούρες; Παρεπιπτόντως, η λέξη exclusive έγινε νοθευμένα από Ελληνικά γλωσσικά υλικά: εκ + κλείω. Η σύνθεση της λέξης δίνει την σημασία του «έξω+κλείνω»=εξώκλειστος = exclusive, ενώ στα ελληνικά έγινε με κανόνες από+κλείω =αποκλειστικός. 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ; 

Σε όλη μας τη νεότερη Ιστορία ψάχνουμε να βρούμε τους εξωτερικούς μας εχθρούς, ενώ μόνοι μας – αν το καλοσκεφτούμε – υποθάλπουμε τον εχθρό αυτό, γιατί το μεγαλύτερο και καταστρεπτικότερο έργο του αφελληνισμού μας σχεδιάζεται και διαπράττεται από μας τους ίδιους, με την ξενομανία που τρέφουμε ενδόμυχα, γιατί δεν είμαστε υπερήφανοι για την Ελληνικότητά μας, λόγω της άγνοιας της ιστορίας μας.

Πρώτα απ’ όλα είμαστε Έλληνες και αν δεν εκτιμήσουμε το γνήσιο μας Ελληνισμό με κάθε ζωτική δύναμη, ο σκοταδισμός με σατανικό πείσμα θα μάς αποτελειώσει. Για αυτό: ΖΗΤΕΙΤΑΙ επειγόντως ο εθνικός μας αφυπνισμός! Θα βοηθήσουμε όμως ΟΛΟΙ κατά δύναμη;

 

 

 

Το « αυσελληνιδικ» είναι το
ausgreeknet
12 Nov 2010

ΤΟΥ ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Εάν η «ορθόδοξη» ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα του Διαδικτύου, τότε το «ausgreeknet» θα λεγόταν και θα γραφόταν όντως ως «αυσελληνιδικ». Γλώσσα του Διαδικτύου όμως σήμερα είναι η ανανεωμένη αγγλική, μέσα στην οποία αναγεννήθηκε η λατινική με όλη των ελληνογενή επίδρασή της και με σήμα κατατεθέν το ελληνογενές αλφάβητό της. Έτσι το «ausgreeknet» είναι το Australian Greek Network, ήτοι το Αυστραλιανό Ελληνικό Δίκτυο.

Στη ψηφιακή μας εποχή θεωρώ ότι το ausgreeknet είναι ένα συνοπτικό και λειτουργικότατο εργαλείο για την ύπαρξη του οποίου οι χρήστες του είναι άκρως ευγνώμονες. Είναι ένα τελειοποιημένο και απαραίτητο εργαλείο για καθημερινή χρήση με τη βοήθεια του οποίου βρίσκεις άμεσα και αποτελεσματικά κάθε τι που χρειάζεται κανείς, μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια και χωρίς χρονοτριβές. Αυτοί που το γνωρίζουν δεν το αποχωρίζονται γιατί ό,τι θέλεις από ελληνική πλευρά το βρίσκεις αμέσως. Ο επαινετικός τόνος δεν χρειάζεται γι’ αυτούς γιατί τους είναι αχώριστος σύντροφος. Ίσως χρειάζεται όμως για τους νεότερους και για δική τους πληροφόρηση γράφονται οι παρακάτω γραμμές ως μία απλή συμβουλευτική παραίνεση ανθρώπινης προσφοράς.

Εάν πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή σας το ausgreeknet αμέσως ανοίγει μπροστά σας μία αλεξανδρινή βιβλιοθήκη και πληροφορικά αντικρίζετε σχεδόν όλο τον κόσμο. Σήμερα εάν δεν είσαι χρήστης του Διαδικτύου, είναι σαν να είσαι «αγράμματος» γιατί ο 21ος αιώνας μάς έφερε στην ψηφιακή εποχή η οποία άνοιξε νέους ορίζοντες, όπως αυτούς που έφερε η εφεύρεση του αλφαβήτου εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια και η τυπογραφία τα τελευταία πεντακόσια χρόνια. Ίσως η ζωή μας να έγινε πιο απαρέμφατη σήμερα, αλλά το Διαδίκτυο την έκανε όντως άκρως κλικίσιμη. Με ένα κλικ είναι όλα μπροστά σου, αλλά χρειάζεται κανείς να μάθει όλα τα κλικίσιμα μονοπάτια.

Πριν από μόλις μερικά χρόνια στη Μελβούρνη είχαμε τους ειδικούς «Ελληνικούς Οδηγούς» με πάμπολλες πληροφορίες. Μας βοήθησαν τα μέγιστα να βρούμε κάτι ελληνικό στην πόλη που ζούσαμε. Είχαν αλφαβητικούς καταλόγους υπηρεσιών, καταστημάτων, εφημερίδων, σχολείων, βιβλιοπωλείων και κάθε είδους επαγγελμάτων. Σήμερα όμως μπήκαν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας. Εάν κάποιος ακόμη βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σας, σύντομα θα αποκτήσει ιστορική και μουσειακή αξία. Αλήθεια, πώς άλλαξε η ζωή μας!

Το ausgreeknet τα μάζεψε όλα αυτά σε έναν ιστότοπο παγκόσμιας εμβέλειας, υπέροχης ποικιλίας και πάνω από όλα μοναδικής ποιότητας. Ας αναφέρουμε μερικά από τα ανεκτίμητα πλεονεκτήματα που χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Α) Υπηρεσίες: Ό,τι θέλετε να ξέρετε για την Αστυνομία της Βικτώριας, τα αυστραλιανά ταχυδρομεία, τα νοσοκομεία, γηριατρεία, γηροκομεία, πυροσβεστικές υπηρεσίες, μουσεία, στατιστική υπηρεσία και κυριολεκτικά χίλιες άλλες υπηρεσίες για κάθε πολίτη από κυβερνητική πλευρά.
Β) Τα μέσα: Όλες οι ελληνικές εφημερίδες στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Διαβάστε τις όλες χωρίς να βγείτε από το γραφείο σας. Επίσης, όλα τα περιοδικά κάθε ενδιαφέροντος και ό,τι άλλο φανταστείτε. Περίοπτη θέση κατέχει ο «Αναγνώστης» το πρώτο ψηφιακό περιοδικό της  Μελβούρνης, με πλούσια ύλη στα ελληνικά η οποία ανανεώνεται συνεχώς, αλλά υπάρχει και το αρχείο του.
Γ) Εκπαίδευση: Όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, βιβλιοθήκες, και πολλά πολλά άλλα. Ακούστε επίσης κάθε ραδιοφωνικό σταθμό του κόσμου που εκπέμπει στα ελληνικά και παρακολουθήστε ευχάριστα ελληνικά προγράμματα ποικίλης τηλεόρασης:
Δ) Αθλητισμός: όλες οι αθλητικές ομάδες κάθε αθλήματος και ακόμη πού να... αθληθείτε στο ψάρεμα. Δείτε όλα τα αποτελέσματα όλων των αγώνων ποδοσφαίρου, φούτμπολ, καλαθόσφαιρας και κάθε τι άλλο στον αθλητικό ορίζοντα.
Ε) Επιχειρήσεις: Τράπεζες, Εφορία, Χρηματιστήρια, επιμελητήρια και ό,τι άλλο φανταστείτε. Εδώ θα βρείτε και τον υπολογιστή όλων των νομισμάτων και πως το συνάλλαγμά τους μεταφράζεται σε κάθε αξία χρήματος του κόσμου.
Στ) Ταξίδια: οι επαφές σας με κάθε ταξιδιωτικό γραφείο, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αφίξεις, αναχωρήσεις και ό,τι άλλο θέλετε.

Επίσης, υπάρχουν και πολλές άλλες εξυπηρετήσεις όπως ο καιρός του κόσμου, η ώρα κάθε πόλης, θερμοκρασίες, συνταγές, νέα βιβλία, διασκέδαση, ειδήσεις εν συντομία. Επίσης εντοπίστε πού ζουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Είναι αδύνατο σε ένα μικρό άρθρο να αναφερθούν όλα. Υπάρχουν οι διασυνδέσεις με κάθε σημείο του πλανήτη μας με ένα απλό κλικ. Εάν πάλι θα θέλατε κάτι παραπάνω και ειδικό στην προτίμησή σας, ρωτήστε τη διεύθυνση του ausgreeknet, θα σας εξυπηρετήσουν με ταχύτητα... φωτός.

Όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο στην Ελλάδα, θαύμαζα όλους αυτούς που έγραφαν τα λεξικά και τα βιβλία με οδηγίες. Με πέντε ή δέκα δραχμές που τα αγόραζα τότε ήμουν βέβαιος ότι δεν πληρώνονταν οι λεξικογράφοι και οι συγγραφείς για όλες τις πληροφορίες που έδιναν. Το 1835 – μόλις η Ελλάδα ανακηρύχθηκε νέο κράτος στην Ευρώπη – εκδόθηκε το τρίτομο «Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης» του λόγιού μας από τη Θεσσαλονίκη Άνθιμου Γαζή (1758 – 1828), ο οποίος δεν είδε τυπωμένο το έργο του. Στην προμετωπίδα του είχε τις παρακάτω περιεκτικότατες λέξεις: «Άλλοις υπηρετών αναλίσκομαι» = «Ξοδεύοντας τις δυνάμεις μου υπηρετώντας άλλους». Αυτό ακριβώς κάνει και σήμερα ο διευθύνων νους του www.ausgreeknet.com , Νικόλαος Μωραΐτης, ο οποίος δαπανά τις δυνάμεις του στη Μελβούρνη και τους καρπούς της ευσυνείδητης εργασίας του απολαμβάνουμε όλοι οι ψηφιακοί χρήστες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο Άνθιμος Γαζής με το περιοδικό τους «Λόγιος Ερμής» στη Βιέννη και ο Νικόλαος Μωραΐτης με το δικό του και δικό μας ψηφιακό περιοδικό «Αναγνώστης» και το ausgreeknet στη Μελβούρνη, προσέφεραν και προσφέρουν αξιόλογες εθνικές και ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Ελληνισμό!

 

 


  

ΘΩΜΑΣ  Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Θωμάς Γ. Ηλιόπουλος είναι εκπαιδευτικός, καθηγητής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μελβούρνη και διδάσκει Ελληνική Γλώσσα, Αυστραλιανή Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία. ΄Εχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Το Εκπαιδευτικό του Δίπλωμα το έχει πάρει από το Melbourne State College. ΄Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο New England University της Νέας Νότιας Ουαλίας με θέμα Διατριβής την Ελληνική γλώσσα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες αρθρογραφεί στην εφημερίδα « Νέος Κόσμος » της Μελβούρνης και σε έντυπα της γενέτειρας, σχολιάζοντας εκπαιδευτικά θέματα, ιστορικά, πολιτικά και φιλοσοφικά με έμφαση περισσότερο στα γλωσσικά.

Τα τελευταία  χρόνια διατηρεί δύο μόνιμες στήλες στο « Νέο Κόσμο ». Κάθε Δευτέρα « Ο Γλωσσικός Ελληνισμός της Αγγλικής » και κάθε Πέμπτη το

« Σκεπτόγραμμα ». Κατά καιρούς έχει δώσει δημόσιες Διαλέξεις εδώ στη Μελβούρνη με θέματα που κυμαίνονται στα ανωτέρω ενδιαφέροντά του.


 

 

   
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info