ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

 


 

 

 


 

 

 

 

 

  

www.gacl.com.au

                                                                       

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο. 1 – ΜΑHΣ 2018

 

ΑγΑAγαπητοί φίλοι και φίλες, μέλη του Συνδέσμου

            Αρκετοί από εσάς έχετε παρευρεθεί σε κάποιες από τις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας στο 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018. Με το πρώτο αυτό Ενημερωτικό μας Δελτίο του 2018 θέλουμε να σας πληροφορήσουμε εγκαίρως για τις προσεχείς εκδηλώσεις μας για να μπορέσετε να κανονίσετε το πρόγραμμά σας.  Θα δείτε σ΄αυτό ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που προγραμματίζουμε για όλη τη χρονιά. Για πολλές εκδηλώσεις θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες στα επόμενα Ενημερωτικά Δελτία, ωστόσο, θωρήσαμε αναγκαίο να σας δώσουμε μια όσο δυνατό πληρέστερη εικόνα τώρα.

           

            Επίσης, σας υπενθυμίζουμε να ανανεώσετε τη συνδρομή σας αν δεν το έχετε κάμει ήδη. Πληροφορίες για την ανανέωση συνδρομής θα βρείτε στο τέλος του Δελτίου και στις δύο γλώσσες. Παρακαλούμε ειδοποιήστε μας με εμαιλ στη διεύθυνση membershipgacl@gmail.com ή τηλεφωνικά (03 9885 8715 ή 0466 99 22 70) ότι έχετε πληρώσει τη συνδρομή σας για να σας στείλουμε τη σχετική απόδειξη.

            Η  ετήσια συνδρομή παραμένει στα $25.00 και συμπεριλαμβάνει το φετινό τεύχος 64 του περιοδικού μας Αντίποδες που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, με την προ-υπόθεση ότι θα έρθετε στην παρουσίαση και θα το πάρετε. Αν επιθυμείτε όμως να σας ταχυδρομήσουμε το περιοδικό, τότε η συνδρομή θα ανέλθει στα $30.00 για να καλύψουμε τα ταχυδρομικά έξοδα, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί.

 

Διεύρυνση

Το Διοικητικό Συμβούλιο στην προσπάθειά του να συμπεριλάβει όσο το δυνατό περισσότερα μέλη στις δραστηριότητες του Συνδέσμου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει διάφορα νέα, ενθουσιώδη και ταλαντούχα άτομα να πλαισιώσουν το Δ.Σ. και να συμβάλουν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που γίνονται ολένα περισσότερες και ποικίλες και έχουν ευρύτερους ορίζοντες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΕΚΘΕΣΕΙΣ σελιδα 2

1A. ANTIPODEAN PALETTE  σελίδα 2

1.B ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΚΘΕΣΗ σελίδα 3

2. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ σελίδα 3

3. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ σελίδα 3

4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ σελίδα 5

5. ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ σελίδα 5

6. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ σελίδα 6

7. ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ σελίδα 6

8. ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ σελίδα 6

9. ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ σελίδα 6

10. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ σελίδα13

 

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

 

1.      ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Α. ΕΤΗΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤIΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ‘ANTIPODEAN PALETTE 2018’

                           

 

                                                                                                                                A collage of some images from the 2016 entries

            Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι φέτος η Ετήσια Ομαδική Έκθεση Antipodean Palette - που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά-  θα πραγματοποιηθεί στη Steps Gallery, 62 Lygon Street Carlton από την 3η μέχρι την 9η Αυγούστου. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, από τις 2: 00 μμ. Η γκαλερί θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 πμ - 4:00 μμ και το Σαββατοκύριακο 11:00 πμ - 3:00 μμ.

 

            Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη και προβολή των εικαστικών τεχνών –σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κοσμήματα, μινιατούρες, μικτή σύνθεση κ.λπ - στην Ελληνική  παροικία και στο ευρύτερο κοινό. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ηλικία ή στο είδος και τον αριθμό των υποβαλλομένων έργων, αλλά η διοργανωτική επιτροπή – με επι κεφαλής την Επιμελήτρια της Έκθεσης Αφροδίτη Καράλη- διατηρεί το δικαίωμα να εκλέξει τα έργα που τελικά θα εκτεθούν.

 

            O Πολιτιστικός Σύνδεσμος θα απονείμει το βραβείο «People’s Choice» που θα δοθεί στο έργο που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους από τα άτομα που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια της Έκθεσης.

 

            Καλούμε τους καλλιτέχνες μας – και ιδιαίτερα ενθαρρύνουμε τους νέους καλλιτέχνες - να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στην  Έκθεση μέχρι τα τέλη Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθήτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.gacl.com.au  ή επικοινωνήστε με εμέιλ στη διεύθυνση antipodeanpalette@gmail.com

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα πλαίσια της Έκθεσης Antipodean Palette, διοργανώνουμε ένα Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου και το καθιερωμένο Ποιητικό Απόγευμα. Δείτε τα θέματα 4 και 5 παρακάτω.

 

 

 

Β.         ΕΚΘΕΣΗ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ» ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Φέτος θα έχουμε μια δεύτερη έκθεση εικαστικών τεχνών –με τίτλο «Κατευθύνσεις» (Destinations). Βασικός σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να προσελκύσει τη συμμετοχή καλλιτεχνών πέρα από τον κύκλο των ατόμων που έχουν ελληνική καταγωγή ή προέρχονται από την ελληνική παροικία.

            Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 15-21 Οκτωβρίου στην Steps gallery, 62 Lygon Street, Carlton.

            Περισσότερες πληροφορίες στα ΜΜΕ και στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

 

2.        ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ» Τεύχος 64, 2018

            Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τα 45 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του περιοδικού μας. Το 64ο τεύχος του λογοτεχνικού και μορφωτικού περιοδικού Αντίποδες θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 με ειδικό αφιέρωμα στο έργο της γνωστής ποιήτριας Αντιγόνης Κεφαλά.

            Το τεύχος αυτό θα περιλαμβάνει επίσης έργα λογοτεχνών και καλλιτεχνών, μελών του Συνδέσμου μας στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα όπως ποιήματα, διηγήματα, στοχασμούς, μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, κριτικές εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, συνεντεύξεις  καθώς και έργα εικαστικών τεχνών.

            Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι αυθεντικά και να μην έχουν δημοσιευθεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς. Λογοτεχνικά έργα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια που είναι, ποιήματα: 100 στίχοι (γραμμές), διηγήματα και δοκίμια: 2000 λέξεις, στοχασμοί: 800 λέξεις, μελέτες: 2000 λέξεις, βιβλιοκριτικές και άλλες κριτικές (εκθέσεων, μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων ή κινηματογραφικών έργων): 1000 λέξεις.

            Προθεσμία υποβολής έργων ορίστηκε η Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.  Υποβαλλόμενα έργα που υπερβαίνουν τα ανωτέρω καθορισμένα όρια δεν θα είναι αποδεκτά. Είναι απαραίτητο τα έργα να υποβληθούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή Word document (επισυναπτόμενο), στη διεύθυνση gacl.editor@gmail.com

            Ο ΕΑΠΣΜ καλεί χορηγούς για την έκδοση του περιοδικού: το οπισθόφυλλο προσφέρεται αντί $ 1,000.00, ενώ για κάθε μισή σελίδα ζητούμε $ 400.00. Κάνουμε έκκληση στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου να ανταποκριθούν.

 

3.        ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ                                                   

            Ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος διοργανώνει και φέτος τον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά και λογοτεχνικά δρώμενα της ομογένειας στην Αυστραλία.

            Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, από συγγραφείς που διαμένουν στην Αυστραλία και είναι 18 χρονών, στις ακόλουθες κατηγορίες:  ποίηση και διήγημα.

            Η συμμετοχή στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό είναι ανοικτή στα μέλη και στους υποστηρικτές του ΕΑΠΣ. Με τη συμμετοχή όλων μας θα αναβαθμιστεί ο θεσμός και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατό περισσότερα συμμετέχοντα άτομα να παρουσιάσουν αδημοσίευτες εργασίες τους στο ευρύτερο κοινό. Φέτος η προθεσμία υποβολής έργων για συμμετοχή στον Διαγωνισμό  λήγει την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

            Τα έργα που θα πάρουν το Πρώτο Βραβείο στην κάθε κατηγορία και στην καθεμιά από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο Τεύχος 64, 2018 του ετήσιου δίγλωσσου περιοδικού του Πολιτιστικού Συνδέσμου Αντίποδες. Τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού θα αναγγελθούν σε ειδική εκδήλωση που θα συμπεριλαμβάνει την παρουσίαση του περιοδικού Αντίποδες την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στην Αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου « Ο Κολοκοτρώνης» , 570 Victoria Street, North Melbourne.

            Προσβλέποντας στη θετική ανταπόκρισή σας, παραθέτουμε τον Κανονισμό του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού καθώς και τη αίτηση συμμετοχής που μπορείτε να υποβάλετε μαζί με τα έργα σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση gaclitcomp@gmail.com

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2018

  • Ο Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Eλληνική ή Aγγλική γλώσσα στις εξής κατηγορίες: ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο από συγγραφείς που διαμένουν στην Αυστραλία και είναι άνω των 18 χρονών.

·         Άτομα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής που μπορούν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Aυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου (www.gacl.com.au) και να τη στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού: gaclitcomp@gmail.com (ή να χρησιμοποιήσoυν την αίτηση που παραθέτουμε στο τέλος αυτής της επιστολής και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά).

·         Η αξιολόγηση θα είναι διαφορετική για την κάθε γλώσσα.

·         Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια ή όλες τις κατηγορίες και σε μία ή και στις δύο γλώσσες, με ένα μόνο έργο στην κάθε κατηγορία.

·         Έργα που ξεπερνούν τα καθορισμένα για κάθε κατηγορία όρια μεγέθους, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, θα απορρίπτονται αυτομάτως πριν καν σταλούν στην Kριτική Eπιτροπή.

·         Όρια:  Ποίημα 100 στίχοι (γραμμές), Διήγημα 2000 λέξεις.

·         Κάθε έργο πρέπει να είναι αυθεντικό και να μην έχει δημοσιευθεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.

·         Κάθε έργο θα υπογράφεται μόνο με ψευδώνυμο και το ίδιο ψευδώνυμο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλα τα έργα που υποβάλλονται από το ίδιο πρόσωπο.

  • Κάθε έργο πρέπει να αποσταλεί (Word document attachment) αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση  gaclitcomp@gmail.com. Στην ίδια διεύθυνση, και με τον ίδιο τρόπο αλλά σε χωριστό κείμενο, θα πρέπει να αποσταλούν και τα προσωπικά στοιχεία εκείνων που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό, που θα περιλαμβάνουν το ψευδώνυμο, το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και τηλέφωνό τους, καθώς και τον αριθμό στίχων για τα ποιήματα, και λέξεων για τα διηγήματα.
  • Το Πρώτο Βραβείο σε κάθε κατηγορία και σε κάθε γλώσσα θα είναι ένα αναμνηστικό δίπλωμα και μια επιταγή χρηματικού ποσού. Στο Δεύτερο καιΤρίτο Βραβείο καθώς και στους Επαίνους (αν υπάρχουν) θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και βιβλία.

·         Τα έργα που θα πάρουν το Πρώτο Βραβείο σε κάθε κατηγορία και στην κάθε μια από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Αντίποδες, τεύχος 64, 2018, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής των βραβείων, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στον Παναρκαδικό Σύλλογο, 570 Victoria Street North Melbourne, από τις 3:00 μμ.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΑΠΣΜ 2018

 

Ονοματεπώνυμο: …………………………………………………………………………...........................................

 

Διεύθυνση: ……………………………………………………………………………......…............................................

 

Τηλέφωνο: ………………………….....................E-mail: ……………………...............................................

 

Τίτλος/τίτλοι έργου/έργων

 που υποβλήθηκε/υποβλήθηκαν:........................................................ ........................................

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

   

 

Είδος/η των έργων: Ποίημα       ,  διήγημα      ,,

[Σημειώστε με Χ όπου χρειάζεται]

 

Γλώσσα/ες έργων που υποβλήθηκαν:................................................Ψευδώνυμο:…………...............................................

 

Ο/H κάτωθι υπογράφων/υπογράφουσα δηλώνω ότι:

1.         Είμαι ο/η συγγραφέας του/των ανωτέρου έργου/έργων.

2.         Τα έργα είναι αυθεντικά και δεν έχουν δημοσιευτεί ή προωθηθεί σε άλλους φορείς.

3.         Επιτρέπω στον Πολιτιστικό Σύνδεσμο να κάνει τις απαραίτητες συντακτικές ή και             ορθογραφικές αλλαγές άν το έργο μου βραβευτεί και δημοσιευτεί στο τεύχος 64 του      περιοδικού «Αντίποδες» 2018. 

 

Υπογραφή:....................................................................................................................................

 

   Παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε την αίτηση αυτή ηλεκτρονικά μαζί με τα έργα σας           στη διεύθυνση gaclitcomp@gmail.com 

 

********************************************************************************

4.           ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου το 2017, φέτος προγραμματίζονται δύο εργαστήρια τέχνης.

              Το πρώτο θα είναι ένα εργαστήριο ζωγραφικής τοπίου, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018,

2:00 – 5:00 μμ, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria Street,North Melbourne, που θα διαμορφωθεί σε στούντιο για το εργαστήριο αυτό. Συντονίστρια: η γνωστή ζωγράφος τοπίου Μαίρη Ραφαήλ.

               Η συμμετοχή κοστίζει $ 35.00 το άτομο και συμπεριλαμβάνει όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε καθώς και εδέσματα, ποτά και αναψυκτικά.  Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος στα 20 άτομα, γι΄αυτό παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή το γρηγορότερο.

              Το δεύτερο θα είναι ένα εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου εκ του φυσικού με μοντέλο, την Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 στις 6:30 μμ. Η συμμετοχή θα είναι $25.00. Για κράτηση θέσης που είναι απαραίτητη γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες, επικοινωνήστε με ιμέιλ στη διεύθυνση: antipodeanpalette@gmail.com .  Συντονίστρια θα είναι η Αφροδίτη Καράλη. Λεπτομέρειες στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

 

5.           ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Έχει καθιερωθεί να διοργανώνουμε ένα ποιητικό απόγευμα στον χώρο της έκθεσης Antipodean Palette το απόγευμα της Κυριακής μέσα στη περίοδο της έκθεσης. Φέτος το Ποιητικό Απόγευμα θα γίνει την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 στις 4:00 μμ στη Steps Gallery, 62 Lygon Street Carlton.

Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιώργος και Μόνικα Αθανασίου, gathanas2@bigpond.com Είσοδος ελεύθερη.  Ο προσκεκλημένος ποιητής και όσοι θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν στο προσεχές Ενημερωτικό Δελτίο.

              Στην ίδια εκδήλωση και στον ίδιο χώρο θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση από τον Γιώργο Μουρατίδη της νέας ποιητικής συλλογής του γνωστού σε όλους μας, καταξιωμένο ποιητή Νίκο Νομικό με τίτλο, Πορεία της Βαθιάς Πηγής.

6.           ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

Όσοι ασχολούνται με την Ποίηση μπορούν να συμμετάσχουν στο Εργαστήριο Ποίησης για 15 άτομα, που διοργανώνουμε για το Σάββατο 21 Ιουλίου από τις 3:00 μμ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria Street, North Melbourne. Το εργαστήριο, θα συντονίσει ο Γιώργος Μουρατίδης και θα διαρκέσει δυο ώρες. Η συμμετοχή είναι $ 25.00 το άτομο.  Για ποιό πολλές πλυροφορίες, Γιώργος Αθανασίου, gathanas2@bigpond.com

 

7.           ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Εκτός από τη βιβλιοπαρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Νίκου Νομικού στην οποία αναφερθήκαμε στο θέμα 5 πιο πάνω, θα γίνουν άλλες τρείς βιβλιοπαρουσιάσεις:

·         Κυριακή 12 Αυγούστου: βιβλιοπαρουσιάσεις έργων της Έρμας Βασιλείου. Περισσότερες πληροφορίες στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

·         Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου: βιβλιοπαρουσίαση του εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά Νομίζω ότι κατάπια πεταλούδες της Μόνικα Αθανασίου. Η παρουσίαση θα γίνει στον Παναρκαδικό Σύλλογο «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria Street, North Melbourne. Περισσότερες πληροφορίες στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

·         Κυριακή 21 Οκτωβρίου: βιβλιοπαρουσιάσεις έργων της Ντίνας Αμανατίδου, στον Παναρκαδικό Σύλλογο «Ο Κολοκοτρώνης», 570 Victoria Street, North Melbourne. Περισσότερες πληροφορίες στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο μας.

 

8.           ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Έκθεση Βιβλίου θα γίνει και φέτος με κοινή συνεργασία του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας και την ;νωση Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος» στο εντευκτήριο των Θεσσαλονικέων, 439  High St., Northcote, το τριήμερο Παρασκευή 9 – Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

              Βιβλία ντόπιων συγγραφέων θα τεθούν προς πώληση και συγγραφείς καλούνται να διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα τους και να υπογράψουν τα βιβλία τους. Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο επόμενο Ενημερωτικό Δελτίο.

 

9.           ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παραθέτουμε τις εκδηλώσεις άλλων ελληνικών οργανισμών της παροικίας για πληροφόρησή σας:

1. Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων

                                            info@greekgenocide.org.au , tel: o401 672 124

·         Κατάθεση στεφάνων: 19 Μαΐου, 11:30 πμ στο Hellenic Memorial.

·         Ομιλία του Κωνσταντίνου Καλυμνιού: Κρυφοί Χριστιανοί του Πόντου

            (στα αγγλικά) στο Ελληνικό Κέντρο, 16 Μαΐου, 07:00 μμ.

·         Επιμνημόσυνη δέηση: 20 Μαΐου,9:00 πμ στο ναό του Αγίου Ευσταθίου.

·         Ομιλία του Θεμιστοκλή Κριτικάκου: Πόντιοι στη σύγχρονη Αυστραλία.

            (στα αγγλικά), 20 Μαΐου 02:30 μμ στην Ποντιακή Κοινότητα.

2. Επέτειος της Μάχης της Κρήτης                                       www.anzacsingreece.com.au

·         Κατάθεση στεφάνων, Παρασκευή 25 Μαΐου, 10:00 pm στο Ballarat Botanical Gardens.

·         Σάββατο 26 Μαΐου:    10:00 πμ, Παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο Shrine.

                                    11:30 πμ, Τελετή στο Australian Hellenic Memorial, Domain Gdns.

                                    7:00 μμ, Χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό, Wantirna South.

·         Κυριακή 27 Μαΐου:     10:00 πμ, Δοξολογία στον Άγιο Ευστάθιο.

                                    1:00 μμ, Επίσημο Γεύμα προς τιμήν των βετεράνων πολεμιστών                                                    στο Κρητικό Σπίτι, 148-150 NicholsonSt., Brunswick East.

           


 

NEWSLETTER No. 1 – MAY 2018

 

Dear members and friends of the GACLΜ,

            During 2017 and the first quarter of this year many of you have attended some of the most successful events of our League. With this first Newsletter of 2018 we take the opportunity to inform you in advance about our future events so that you may organise your programme.

            We also like to remind you about the renewal of your subscription (if you have not done so already). You will find the information about subscription renewal at the end of this Newsletter in both languages. Please let us know via e-mail to membershipgacl@gmail.com or by telephone to 03 9885 8715 or 0466 99 22 70 that you had paid your subscription so that we can send you the receipt.

            The annual subscription remains at $25.00 and this includes this year΄s Issue No. 64 of our periodical Antipodes which will be launched on Sunday 7 October 2018, provided that you come to the launch and pick up the periodical. However, if you prefer that we post the periodical to you, your subscription will become $ 30.00 to cover the postage, which, unfornately, has increased.

 

Wider involvement

The AC of our League has widened the scope of involvement in its activities by co-opting some young and enthusiastic members to assist in the organisation of a wider range of activities and events in 2018.

CONTENTS

1. EXHIBITIONS page 7

1A. ANTIPODEAN PALETTE page7

1.B OCTOBER EXHIBITION page 8

2. PERIODICAL ANTIPODES page 9

3. LITERARY COMPETITION page9

4. ART WORKSHOPS page11

5. POETRY AFTERNOON page 11

6. POETRY WORKSHOP page 11

7. BOOK LAUNCHES page 11

8. BOOK FAIR page 12

9. OTHER EVENTS page 12

10. SUBSCRIPTION RENEWAL page 13

 

 

 E V E N T S

 

1.        

            The Greek-Australian Cultural League (GACL) is pleased to announce that this year the Antipodean Palette Group Exhibition – now in its eighth consecutive year - will be held during the 3th -9th August 2018 period at the Steps Gallery, 62 Lygon Street Carlton. The opening night will be on Saturday 4 August 2018 from 2:00 pm. The gallery will open Monday to Friday 10:00 am-4:00 pm and on the weekend between the hours of 11:00 am to 3: 00 pm.

 

            The aim of Antipodean Palette is to showcase and promote the work of visual artists (drawings, paintings, sculpture, photography, jewelry, miniatures, mixed compoisitions etc.) in the Greek community and in the wider public. There are no restrictions as to the age of the participants or in the type and number of works submitted. However, the organising committee (headed by this year’s Curator Aphrodite Karalis) reserves the right to select the works to be exhibited.

            Visitors to the Exhibition on the opening night will have the opportunity to submit their preference for a “People’s Choice” art prize to be awarded by the GACL.

            We invite artists at any stage of their careers (and especially encourage our young up-coming artists) to participate by submitting their entry applications on line any time between now and the end of April.  For more details visit www.gacl.com.au  or email antipodeanpalette@gmail.com

 

NOTE: Within the framework of the Antipodean Palette we schedule a Freehand Live Drawing Workshop and a Poetry Afternoon. See details in items 4 and 5 below.

 

1B.         OCTOBER EXHIBITION ‘DESTINATIONS’

A second exhibition is organised for this year. The theme of this exhibition will be “Destinations”.

The main aim of this exhibition is to attract the participation of artists from beyond the circle of those who are of Greek origin or come from the Greek community.

              The October exhibition is scheduled for the period 15-21 October and will be held at the Steps gallery, 62 Lygon Street, Carlton.

              Further information will be given in the media and in our next Newsletter.

 

 

2.           PERIODICAL ANTIPODES, ISSUE 64/2018

The 64th issue of the literary periodical Antipodes will be launched on Sunday 7 October 2018.

              This year, the periodical is celebrating its 45th yearof continuous circulation and this will be commemorated with a special publication.

              The issue will pay a special tribute to our well-known poet Antigone Kefala.

            As usual, this issue will publish works submitted by our members such as poems, short stories, studies, essays, book reviews and οther literary works, in Greek and English and the Visual Arts.

            Woks submitted for publication must be original works that have not been published or promoted in other publications. Literary works should not be longer than the prescribed limits which are: poems: 100 verses (lines), short stories and essays: 2000 words, meditations: 800 words, studies: 2000 words, book reviews and other reviews (exhibitions, music, plays, films): 1000 words.

            The deadline for submitting contributions is Friday 8th of June 2018 . Works that exceed the limits specified above will be rejected. Works submitted for publication must be sent only electronically in Word document format (attachment) to gacl.editor@gmail.com  

 

            We are seeking sponsors for this publication. The back cover is offered for $ 1,000.00, while a half page advertisement is offered for $ 400.00. We appeal to you, our members, friends and supporters, to respond.

 

3.        LITERARY COMPETITION 2018

            The Greek-Australian Cultural League has announced, through a media release,  this year’s Literary Competition. This Competition is now an established annual event in the cultural and literary scene of the Greek community in Australia.

            The Literary Competition this year will comprise works written in the Greek or English language, by writers residing in Australia, and are over 18 years old, in the following categories: Poetry and Short story.

 

            We wish to remind you of its launch and also, to draw to your attention the importance of the participation of all our members and friends in it. Please submit your works By 8 June 2018.       With the participation of all of us, the Literary Competition will be upgraded through reaching the widest pool of writers in Australia and also, it will give to all our members and friends the opportunity to present their unpublished works to a wider audience.

                The winning entries in each category in each language will be published in Issue No. 64, 2018 of the annual bi-lingual periodical of the League, ANTIPODES. The results of the Literary Competition will be announced at a special function incorporating the launch of the periodical Antipodes on Sunday 14 October 2018 at the Panarcadian Association <O Kolokotronis>, 570 Victoria Street, North Melbourne.

            Looking forward to your positive response, we are forwarding the Rules of the Literary Competition and the Application for Participation that you may send together with your works to the e-mail address gaclitcomp@gmail.com.

 

2017 LITERARY COMPETITION RULES

  • The Literary Competition covers work written in either Greek or English in the following categories: poetry, short stories and one-act theatrical plays, by writers residing in Australia and are over 18 years old.

·         Participants are required to complete a registration form which can be downloaded from the Greek-Australian Cultural League website (www.gacl.com.au) and should be emailed to the Literary Competition address: gaclitcomp@gmail.com (or use the application form included at the end of this letter and email it)

·         The adjudication will be separate for each language.

·         Participants may submit work in one or all the categories and in one or both languages, with only one piece in each category they choose.

·         Works that do not comply with the limits of content, as prescribed below, will be automatically rejected and will not be forwarded to the Judging Panel.

·         Content limits: Poem: 100 verses (lines); Short story: 2000 words.

·         All submissions should be the original work(s) of the authors and should not have been submitted in another competition or have been previously published.

·         Each work submitted should be signed by a pseudonym (nom de plume) and the same pseudonym should be used in signing all the entries submitted by the same person.

·         Each competition entry should be sent only electronically (Word document attachment) to the competition email address: gaclitcomp@gmail.com. Additionally, in a separate text sent to the same email address, participants are required to forward their particulars, including the pseudonym, the full name, address and telephone numbers and also, the number of verses in their poems and number of words in their short stories.

·         The First Prize in each category and in each language will be a commemorative certificate and a monetary prize. The Second and Third Prizes and any Commendations will be a relevant award certificate and books.

·         In all categories and languages, the works awarded First Prize will be published in the 64th issue of the periodical Antipodes which will be launched on the day of the announcement of the awards, Sunday 7 October 2018 at the Panarcadian Association, 570 Victoria Street, North Melbourne, from 3:00 pm.

 

APPLICATION FOR PARTICIPATION IN THE GACLM LITERARY COMPETITION 2018

 

Name: …………………………………………………………………………............................................................

 

Address: …………………………………………………………………………............…….....................................

 

Telephone:…………………………………......Ε-mail: ……………………....................................................

 

Title(s) of work (s) submitted: .....................................................................................................

 

......................................................................................................................................................

 

Genre of the work(s) submitted:  poem       , short story       ,                      

[please tick as required]

 

Language(es)

of works submitted: ……………….........................Pseudonym: .......................................................

 

I, the undersigned certify that:

1.         I am the author of the submitted works.

2.         The work(s) has/have not been submitted in other competitions or published in any         printed form previously.

3.         I permit the GACL to publish my winning work/s and make any grammatical or syntactical             changes as may be deemed necessary.

 

Signature: ...............................................................................................................................

 


  Please complete and email this application form to: gaclitcomp@gmail.com

 

4.             ART WORKSHOPS

Following the success of the free drawing workshop in 2017, this year we schedule two art workshops.

            The first one will be a workshop of landscape painting on Saturday 19 May 2018, 2:00 – 5:00 pm, at the first floor function room of the Panarcadian Association “O Kolokotronis” buiding, 570 Victoria Street, North Melbourne, which will be transformed into a studio for the occasion. Co-ordinator: the well-known landscape painter Mary Raphael.

            The participation fee is $ 35.00 per person and this includes all the materials you need to use and, also, snacks, drinks and refreshments. There is a limit of 20 participants, so please book your place at the earliest.

 

            The second workshop will be Life drawing with a model, on Tuesday 7 August 2018 at 6:30 pm at the Steps gallery, 62 Lygon Street, Carlton.

            Co-ordinator: Aphrodite Karalis. Participation fee: $25.00. Limit: 25 persons. Please reserve your place by contacting antipodeanpalette@gmail.com .

Further detais in our next Newsletter.

 

5.        POETRY AFTERNOON

It is established by now that we organise a Poetry Afternoon held on the Sunday during the Antipodean Pallete exhibition period. This year, it will be held on Sunday 5 August 2018 at 4:00 pm at the Steps gallery, 62 Lygon Street, Carlton. Co-ordinators: George and Monika Athanasiou.

Contact: gathanas2@bigpond.com  All welcome. The poet guest of honour and the participants will be announced in our next Newsletter.

            At the same event and venue, George Mouratides will launch the new poetry collection by our very well-known and distinguished poet Nikos Nomikos.

 

6.        POETRY WORKSHOP

If Poetry is your thing, you are invited to participate to our two-hour Poetic Workshop for 15 persons on Saturday 21 July 2018, 3:00 – 5:00 pm on the first floor of the Panarcadian Association “O Kolokotronis” building, 570 Victoria Stree, North Melbourne. Co-ordinator: George Mouratides. Participation fee: $ 25.00 per person. For further details contact George Athanasiou, gathanas2@bigpond.com

 

7.        BOOK LAUNCHES

Apart from the launch of Nikos Nomikos new poetry collection scheduled as part of the Poetry Afternoon (see item 5 above), there will be three more book launches:

Sunday 12th August: Book launch of works by Erma Vasiliou. . Further information in our next Newsletter.

·         Sunday 16 September: Book launch of Monika Athanasiou’s illustrated children’s book

I Think I Have Swallowed Butterflies. This will be held at the Panarcadian Association “O Kolokotronis”, 570 Victoria Street, North Melbourne. Further information in our next Newsletter.

Sunday 21 October: Book launch of works by Dina Amanatidou at the Panarcadian Association “O Kolokotronis”, 570 Victoria Street, North Melbourne. Further information in our next Newsletter.

 

8.        BOOK FAIR

This year’s Book Fair is, as usual, organised jointly by the Greek Australian Cultural League of Melbourne, the Hellenic Writers Association of Australia and the Thessaloniki Association “The White Tower”and will be held at the headquarters of the Thessaloniki Association, 439 High Street, Northcote during the three-day period from Friday 9 to Sunday 11 November 2018.

            Books by local authors will be displayed for sale. The writers are welcome to come and read excerpts of their work and sign their books. Further information including the programme of this event, in our next Newsletter.

 

9.        OTHER EVENTS

Below are events organised by other organisations in the Greek community you may be interested to attend:

1. Remembrance of the genocide of greeks, Armenians and Assyrians

                                            info@greekgenocide.org.au , tel: 0401 672 124

·         Wreath laying ceremony: 19 May, 11:30 am at the Hellenic Memorial.

·         A talk by Dean Kalymnios: Crypto Christians of Pontus

            (in English) at the Greek Centre, 16 May, 07:00 pm.

·         Church memorial service: 20 May,9:00 am at the Church of St. Eustathios.

·         A talk by Themistocles Kritikakos: Pontians in Contemporary Australia.

            (in English), 20 May 02:30 pm at the Pontian Community.

2.  Commemoration of the Battle of Crete                                     www.anzacsingreece.com.au

·         Wreath laying ceremony, Friday 25 May, 10:00 am at the Ballarat Botanical Gardens.

·         Saturday 26 May:        10:00 am, official parade and wreath laying at the Shrine.

                                    11:30 am, ceremony at the Australian Hellenic Memorial,

                                                Domain Gardens.

                                    7:00 pm, dinner dance at the Cretan Village, Wantirna South.

·         Sunday 27 May:          10:00 am, Doxology in the church of St. Eustathios.

                                    1:00 pm, official lunchonin honour of our last remaining ANZAC                                                     Greece & Crete veterans, at the Cretan House,148-150                                                       NicholsonSt., Brunswick East.

           

10.          ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ -2018                 SUBSCRIPTION RENEWAL-2018

 

Παρακαλούμε τα μέλη μας που δεν έχουν ακόμη ανανεώσει την ετήσια συνδρομή τους, να φροντίσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα αυτή ώστε να μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό δωρεάν. Σημειώνεται, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει άλλους πόρους κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων και έκδοσης του περιοδικού «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ».  Η βιωσιμότητά του Συνδέσμου εξαρτάται από την συμπαράσταση των μελών του.

We request members who have not as yet renewed their annual subscription

to take care of this irregularity so that they may be able to receive our periodical free of charge.

Please note that our League has no other financial resources to meet its operating expenses and cover the expenses for the publication of the periodical   ANTIPODES.

The very sustainability of the League is very much incumbent upon the support of its members.

 

    Καίτη Αλεξοπούλου, Πρόεδρος                                                            Γιάννης Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας

Cathy Alexopoulos, President                                                              John Georgiou, General Secretary

 

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

SUBSCRIPTION RENEWAL FORM

Ονοματεπώνυμο/

Name and Surname..............................................................................................................................................

 

 

Διεύθυνση/Address.:..........................................................................................................................

 

 

............................................................................................................................................................

 

 

Τηλ/ Tel:..................................................E-mail:................................................................................

 

 

 Ετήσια συνδρομή: Αυστραλία: $25.00* . Εξωτερικό: $ 40.00

Annual membership: Australia: $25.00*.  Overseas: $ 40.00

        *εφόσον το μέλος λάβει το περιοδικό στην παρουσίασή του   

*provided that the member picks up the periodical at its launch

 Δωρεά (προαιρετκή):/ Donation (optional): $......................................

 

Ταχυδρομήστε στο / Please mail to-

GREEK-AUSTRALIAN CULTURAL LEAGUE OF MELBOURNE

Melbourne University, P.O. Box 4307, Parkville, VIC 3052, Australia

 

Should you wish to renew your membership online you can follow the instructions-

            Account name: Greek-Australian Cultural League of Melbourne

            Bank Name: Commonwealth Bank

            BSB: 063011

            Account Number:  00902863

            Reference: Place your Surname and the word “Membership” as Reference.

 

Sensend us an email to membershipgacl@gmail.com  that you have paid online so, we can issue and send you a receipt.

 

******************************************************************************

 

 

Ρ.O. Box 4307, Melbourne University, Parkville, VIC, 3052, Australia, www.gacl.com.au

President: Cathy Alexopoulos: Tel. +61 3 9885 8715; 0428968715; cathyalex@hotmail.com

Secretary: John Georgiou: Tel.  0466992270;  i.georgiou@bigpond.com

 

 

 

 

 

 

 


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info